Paula Seling mărturiseşte că îi este destul de greu să se adapteze lumii în care trăieşte, şi asta doar pentru că îşi doreşte să stea alături de oamenii care simt la fel ca ea, pentru că vrea să atragă acel public care îi înţelege muzica.
"Culeg vise" (Belive) este primul album lucrat integral de tine. Ce înseamnă pentru un om de muzică acest lucru?
Înseamnă că am reuşit ceea ce speram să fac încă de când am început să cânt: să scriu, integral, un album, muzică şi versuri. Albumul "Culeg vise" este foarte personal, conţine cântece şi versuri inspirate din viaţa mea sau a oamenilor din jurul meu, sunt cântece pe care le-am lucrat pe parcursul a aproape şase ani.
La ce alte proiecte muzicale semnate Paula Seling trebuie să se mai aştepte admiratorii tăi?
Lucrăm la un album de colinde pe care, împreună cu un prieten şi coleg, pianist de excepţie - Sergiu Tuhuţiu - le-am adunat de pe la bunicii noştri şi de la bătrânii din satele copilăriei noastre. Eu am o mare bucurie în a cânta şi lucra colinde, pentru că mă liniştesc, mă fac să mă simt nouă şi curată.
Totodată, la 10 octombrie vă invit la Sala Palatului să participaţi la spectacolul susţinut de o legendă a muzicii gospel - Jessy Dixon - unde eu voi cânta în deschidere. Apoi, în perioada 31 octombrie-8 noiembrie, Fundaţia Culturală Phoenix a organizat un turneu în Canada, în patru oraşe mari: Toronto, Montreal, Kitchener, Ottawa. În iarnă avem planificat un mic turneu de promovare a noului album de colinde în ţară.
Cât de mult contează în cariera ta faptul că Radu, soţul tău, te ajută nu numai în ceea ce priveşte muzica, ci şi în tot ceea ce ţine de organizarea concertelor şi chiar regie de videoclip?
Contează foarte mult. Radu mă ajută enorm, cu tot ce înseamnă partea tehnică, cu fotografii sau videoclipuri, dar şi cu sfaturi sau pur şi simplu mă susţine, îmi dă curaj, mă ajută să-mi stăpânesc emoţiile. El mă cunoaşte suficient de mult, încât să ştie ce anume mi se potriveşte. În plus, în felul acesta suntem împreună tot timpul, şi asta este ceea ce îmi doresc.
Pentru că tema şedinţei noastre foto duce cu gândul la cultura hippie, spune-mi cu ce anume din această mişcare culturală şi socială ai putea să te identifici?
Îmi plăceau vremurile acelea şi, cu câteva excepţii, mă regăsesc în tot ceea ce susţineau ele. O parte a sufleului meu trăieşte în vremurile hippie, când oamenii aveau un pic alte valori decât în ziua de azi, când muzica avea un alt scop, un alt sound, şi exprima lucruri mai puţin superificiale, când oamenii erau aplecaţi spre sentimente. Poate şi de aceea mi-e cam greu să mă adaptez lumii în care trăim, dar nu mă plâng. Nici nu îmi doresc să mă adaptez, sunt OK aşa, alături de oamenii care simt la fel, alături de publicul care îmi ascultă muzica.
Joan Baez, Bob Dylan, John Lennon sunt numai câţiva dintre marii cântăreţi ai lumii care au aderat la mişcarea hippie. Cum ai descrie muzica acelei generaţii?
Cu atât mai mult, cu cât ai şi cântat în deschiderea concertului Joan Baez la Bucureşti din 1997. Muzica generaţiei hippie este, în primul rând, liberă. Nu are un scop comercial, ci s-a născut din dorinţa de exprimare, din emoţii, din dorinţa de a împărţi cu ceilalţi propriile trăiri, de a experimenta. De aceea e adevărată, sinceră, viguroasă, se adresează sufletului şi minţii, invitând la introspecţie. Să te cunoşti pe tine, să-ţi înveţi slăbiciunile înseamnă să cunoşti lumea. Iubirea este ceea ce ţine lumea împreună, înţelegerea apoi, şi compasiunea. Vremurile acelea erau atât de frumoase şi de adevărate, încât cred că nu va mai fi muzica niciodată cum a fost atunci.
Mulţumim:
Volkswagen Classic Club www.vwclassic.ro
Soul Rebel
Str. Blănari 14-16/ www.soulrebel.ro
SC NISTRU Import Export SRL Casa Presei, corp C, etaj 2
Citește pe Antena3.ro