x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Adevărata poveste de dragoste dintre fiica lui SULEYMAN MAGNIFICUL şi Rustem Paşa. Ce spun istoricii

Adevărata poveste de dragoste dintre fiica lui SULEYMAN MAGNIFICUL şi Rustem Paşa. Ce spun istoricii

de Simona Lazar    |    01 Apr 2014   •   15:36
Adevărata poveste de dragoste dintre fiica lui SULEYMAN MAGNIFICUL şi Rustem Paşa. Ce spun istoricii

Poate că măritișul lui Mihrimah a părut un fel de sacrificiu, un ritual din zorii lumii. Fetei îi sălta cămașa pe ea de plâns, după iubirea pierdută pentru Malkocoglu Bali-bey, mai-marele slugilor de la Topkapî. Și poate că pe Rustem nu l-a iubit... Nu de la început...

Nu știu dacă vă amintiți bine, dar Ibrahim Pașa, grecul din Parga, convertit la Islam și ajuns pe cea mai înaltă treaptă a administrației otomane în vremea lui Soliman Magnificul (Suleyman, cum ne-am obișnuit de-o vreme încoace să-i spunem, uitând de forma românizată risipită prin manualele de istorie), acel Ibrahim Pașa era mare fan al lui Machiavelli. Îl citea, într-ascuns, mai întâi; apoi pe față, oferindu-i cartea spre interesantă lectură și Padișahului. Ai zice că nu ar fi putut fi altul care să-l întreacă în împletitul și despletitul ițelor intrigărăilor. Totuși, istoria otomană a găsit unul mai bun decât el. Nimeni altul decât Rustem Pașa, ginerele sultanului.
 
Ca și Ibrahim, cel citat mai devreme, Rustem s-a născut creștin. Mai mult, chiar, era fiul unui porcar croat. Cine s-ar fi gândit că într-o zi va ajunge să se căsătorească chiar cu fiica Magnificului și că va ținti sus, sus de tot, la scaunul de Mare Vizir (pe care-l și va ocupa în două rânduri)?

Citeşte povestea integrală aici
Cum a ajuns sclavul Rustem stăpân peste cea mai mare avere din imperiu, după cea a sultanului

×