x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Summit G20 / Fără Elveţia

Summit G20 / Fără Elveţia

23 Feb 2009   •   00:00

Elveţia nu figurează pe lista de participanţi la următorul summit al G20 care va dezbate criza economică în aprilie la Londra, a afirmat un purtător de cuvânt al Departamentului Federal al Finanţelor (DFF), citat de agenţia elveţiană ATS.



"Am luat cunoştinţă despre faptul că noi nu figurăm pe lista" de participanţi difuzată vineri de guvernul britanic, a indicat Roland Meier, purtător de cuvânt al DFF. El a precizat că dacă Elveţia nu a primit o invitaţie, ea nu a primit niciun refuz oficial. Şefii de stat şi de guvern ai celor mai importante 20 de ţări industrializate sau emergente urmează să discute la 2 aprilie la Londra despre criza economică, mai ales despre un control mai extins al pieţelor financiare. Elveţia, a 21-a putere economică mondială şi unul dintre cele mai importante locuri financiare ale planetei, nu a participat la precedentul G20 la Washington în noiembrie trecut, aminteşte AFP. De atunci, ea a manifestat de mai multe ori dorinţa sa de a se alătura la reuniunea de la Londra.

Elveţia a luat la cunoştinţă printre altele "fără enervare" despre dorinţa mai multor state ale Uniunii Europene (UE), duminică, de a stabili o listă neagră de paradisuri fiscale şi de a-i sancţiona pe actorii "care nu cooperează" ai pieţii. "Noi aşteptăm următoarele evoluţii. Dacă va fi necesar, vom lua poziţie la timpul potrivit", a reacţionat duminică seară purtătorul de cuvânt. Europenii G20 reuniţi la Berlin au afişat determinarea lor de a reglementa şi a-i supraveghea pe toţi actorii pieţelor, inclusiv fondurile de investiţii speculative (hedge funds), dar decizii concrete urmează a fi luate la summitul de la Londra în aprilie. "Pentru cei care nu cooperează, trebuie dezvoltate mecanisme de sancţiune", a declarat mai ales cancelarul german Angela Merkel. G20 regrupează membrii G7 (Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Japonia) plus Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, China, Coreea de Sud, India, Indonezia, Mexic, Rusia, Turcia şi Uniunea Europeană.

×
Subiecte în articol: lumea