x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Superciclonul

Superciclonul

de Raluca Grintescu    |    17 Noi 2006   •   00:00
Superciclonul

Furtunile tropicale produc anual mii de victime si pagube materiale

Furtunile tropicale produc anual mii de victime si pagube materiale

Documentarul "Superciclonul" examineaza, cu ajutorul meteorologilor indieni, cele mai puternice furtuni ce au lovit subcontinentul indian in ultimul deceniu. In Australia, cercetatorii inregistreaza semnaturile geologice lasate de supercicloni in ultimii 5.000 de ani. Ciclonii tropicali se manifesta cu precadere in cateva zone de pe Terra, toate localizate in regiuni tropicale si subtropicale precum Insulele Antile, Golful Mexic, Marea Caraibilor, partea vestica a Pacificului de Nord, incluzand Arhipelagul Filipinez, Marea Chinei si Arhipelagul Japonez, Marea Arabiei, Golful Bengal, regiunea Pacificului de Est, din largul Coastelor Mexicului si Americii Centrale, sudul Oceanului Indian si vestul Pacificului de Sud.

PAGUBE. Indiferent de zona afectata, ciclonii tropicali se remarca prin pagubele imense si pierderile de vieti omenesti pricinuite, ceea ce a determinat o activitate stiintifica impresionanta, sustinuta de fonduri banesti considerabile. Pentru monitorizarea permanenta a acestor "fenomene naturale de risc", in momentul de fata, pe langa utilizarea avioanelor meteorologice si a radarelor performante, este folosita o retea de sateliti meteorologici de inalta tehnologie. Cu toate aceste eforturi, anual continua sa moara sute de persoane si sa se inregistreze pagube materiale de peste doua miliarde de dolari.

SAPTAMANA VITEZEI. Discovery Channel provoaca telespectatorii sa petreaca o saptamana intr-un un ritm accelerat, in "Saptamana vitezei". Selectia include "Dinastii ale vitezei", un documentar ce prezinta faimoasele "familii de vitezomani" din toata lumea (Mansell, Andretti si Fittipaldi), pentru a afla de ce urmasii acestor familii aleg sa calce pe urmele parintilor lor. Discovery Channel analizeaza trei familii celebre din Marea Britanie, Statele Unite si Brazilia si prezinta felul in care copiii care fac parte din aceste familii au fost nevoiti sa se lupte cu presiunea generata de numele pe care il poarta, ce ii motiveaza pe acesti copii si cum s-au luat deciziile in interiorul familiilor. (Adriana V. Paduraru)
INFO
IADUL PE PAMANT. In anul 1606, aventurierii englezi se avantau in traversarea Atlanticului, sperand sa gaseasca, dincolo de ocean, un paradis. In schimb, ei au descoperit un iad. In documentarul "Colonia din iad", difuzat de National Geographic Channel, de la ora 22:00, veti afla povestea asezarii orasului Jamestown cat si strategiile de lupta sau de aparare a localnicilor la acea vreme. Legistii si arheologii au descoperit dovezi care atesta ca acest loc a fost bantuit de foamete si boli. (Raluca Grintescu)

×