Casa londoneza de licitaţii Bonhams a văndut unul dintre costumele purtate de actorul Christopher Reeve in seria de filme ce l-a făcut celebru pentru suma de 8000 de lire sterline (12.468 de euro).
Casa londoneza de licitaţii Bonhams a văndut unul dintre costumele purtate de actorul Christopher Reeve in seria de filme ce l-a făcut celebru pentru suma de 8000 de lire sterline (12.468 de euro).
Omul de oţel. Cu mai bine de 30 de ani in urmă, Chrisopher Reeve imbrăca pentru prima oară costumul personajului ce avea să-i imprumute şi lui o parte din renumele pe care şi-l ciştigase in rindul publicului american.
Creat in 1932 de scriitorul american Jerry Siegel şi desenatorul canadian Joe Shuster, Superman avea să se lovească mai intăi de reticenţa unui număr de publicaţii pină cănd, şase ani mai tărziu, să-şi povestească primele aventuri in numărul 1 al revistei de benzi desenate Action Comics şi să cucerească un public ce abia işi revenise din criza economică ce marcase finele deceniului doi şi a cărei determinare de a infrănge acum orice obstacol părea să-l intruchipeze. De altfel, una dintre influenţele mai puţin cunoscute pe care cei doi creatori ai personajului, Siegel şi Shuster, ambii evrei de origine, le-au mărturisit, işi află rădăcina in insăşi cultura iudaică, iar numele Kal-El, pe care Superman il avea pe planeta sa de origine inseamnă "trimisul Domnului" (sufixul âel" - "al Domnului" - intălninduse in denumirile ingerilor, Gabri-el, Ari-el etc.). Printre alte influenţe notabile pot fi aduse in discuţie pe de o parte personajul Robin Hood intruchipat in epocă de Douglas Fairbanks senior, dar şi filmul "Metropolis", semnat de Fritz Lang şi in onoarea căruia, âpărinţii" lui Superman vor denumi astfel oraşul de ficţiune in care-şi vor plasa personajul. Speculănd, numeroşii "exegeţi" au făcut chiar o paralelă intre Superman şi Ãbermensch-ul lui Nietzsche, improbabilă insă intr-o epocă in care filosoful german fusese confiscat de mişcarea nazistă.
Odată cu vremurile. In reviste sau filme de animaţie, in sălile de cinema sau pe micile ecrane şi chiar intr-un musical, Omul de oţel avea să-şi căştige de partea sa intreaga suflare americană pină cănd, in 1948, Kirk Alyn devine primul actor ce va imbrăca pentru marele ecran inonfundabilul costumul in două serii astăzi puţin cunoscute, "Superman" (1948) şi "Atom Man vs. Superman" (1950). Ii va urma George Reeves intre 1951 şi 1958 cu peste 100 de episoade turnate pentru televiziune.
Ca in aventurile sale, insă, Superman va face inconjorul planetei abia in 1978, odată cu filmul âSuperman", in regia lui Richard Donner, ce-l va consacra pe Chrisopher Reeve şi care va aduce după sine nu mai puţin de trei continuări pină in 1987.
Astăzi, la aproape trei ani de la moartea, pe 10 octombrie 2004, a actorului ce a rămas in istoria cinematografului ca Superman prin excelenţă, Omul de oţel nu mai este un personaj de benzi desenate. Este industie. Iar depăşirea cu peste 2000 de lire sterline a căştigului estimat de casa de licitaţii Bonhams stă şi ea (umilă) mărturie.