x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Suplimentul Tv - Pasti cu badia Maftei si duduia Irina

Suplimentul Tv - Pasti cu badia Maftei si duduia Irina

de Mihaela Suciu    |    21 Apr 2006   •   00:00
Suplimentul Tv - Pasti cu badia Maftei si duduia Irina

Ce pregatesc televiziunile de Pasti © Cupluri inedite © Biblia secreta © Istoria fascismului © Aniversare The Doors © Filme de Oscar © Cernobil, dupa 20 de ani

COVER STORY
Ernest Maftei si Irina Mohora ne-au povestit cum arata Pastile la sat si la oras

Miros tare de primavara, de flori de cires aflate la maturitate, de pamant proaspat calcat de ploi, tril de pasari si fum de frunze arse. Sunt simptomele primaverii pe care le-am trait intens in casa batraneasca a badiei Maftei din Buftea. Daca mai era cazul, povestile sale ne-au convins ca primavara isi traieste din plin fericirea de a fi doar la sat.

POVESTE. Pe malul Siretului, acolo unde s-a nascut si a crescut badia, sarbatorile se simt altfel. Sunt inconjurate de mister, de rit, de semnificatii. Prin gura badiei, deodata, a renascut un spatiu aflat departe de noi. Deodata, lumea se aduna in lunca Siretului cu oua de pichere, cu cozonac si vin "si tot gusta, pana cad in Siret". Oamenii se incing in hore, mamele isi aduc fiicele, gata de maritat, in fata flacailor. In toate zarile se aud strigaturile de rut - "Nu te uita lele, hai,/Ca mi-s pantalonii rai/Te uita la izmene/Cum joaca holubu’n ele, /Iaca ia"! sau "Fetele din sat la noi, fa-le pe toate oi/ Si pe mine un berbecut/ Sa le fac cate-un mielut". Suntem o data cu badia nu in Buftea, ci pe malul Siretului, de Pasti, momentul in care destinul ia o alta intorsatura. Nu e vorba doar de respectul fata de credinta strabunilor, ci si de viata lor personala ce se schimba o data cu primavara, pregatita sa-si sacrifice plantele. E vremea cand fetele parasesc caminul parintesc pentru a-si incepe rolul de femei si mame.

EXPERIENTA. Acum suntem pe cand badia e pusti. Tatal il trimite pentru prima oara la Inviere. "Tata mi-a zis sa fac si eu ce face lumea. Am bagat la cap, deh, om ascultator! Mi-am pus niste pantaloni pe mine care erau rupti in fund. Cand a venit momentul Liturghiei, m-am asezat in genunchi, ca toata lumea. Atunci am simtit o palma pe fund, asa ca i-am pus si eu aluia din fata mea palma pe fund. Cand m-am intors acasa, am venit cu pantalonii rupti de tot. Ce-ai facut?, m-a intrebat tata. Am stat pana la bagarea degetului si am plecat, i-am spus."

A venit randul Irinei Mohora, una dintre actritele telenovelei "Secretul Mariei", sa povesteasca despre cum arata Pastile pentru ea. Ca ale oricarui roman, ca ale oricarui crestin, a spus. Mai precis, ca ale oricarui citadin. Masa cu familia, vizitele la prieteni si nelipsitul Iepuras, incarcat cu daruri.

"Am simtit o palma pe fund, asa ca i-am pus si eu aluia din fata mea palma pe fund."

  • Machiaj: Alina Luca Iuliana
  • Fotografii: Lucian Alecu
  • ×