x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Taxi driver

Taxi driver

de Mihaela Suciu    |    04 Aug 2006   •   00:00
Taxi driver
V.I.P.
Cozmin Gusa a decis sa plece in cautarea romanului simplu. Si nu oricum, ci in taxi

In tricou si pantaloni scurti rosii, cu numele partidului sau inscriptionat pe piept, Cozmin Gusa calatoreste zi de zi in Bucuresti, in taxi. Cu o mina surazatoare, pare mai degraba relaxat ca a schimbat biroul cu taxiul si costumul cu sortul. Nu a intrat in pielea unui taximetrist adevarat, nici nu si-a propus, ce-i drept, dar a avut timp sa auda o sumedenie de grozavii legate de siguranta personala a cetateanului, mafia din piete, inechitatea. A decis sa faca acest lucru, spune el, pentru ca s-a rupt de oamenii reali, cu probleme reale.

CLIENTI. Lumea care ajunge sa-l aiba sofer pe Cozmin Gusa este si reticenta, si deschisa, gata sa-i faca reprosuri, dar si gata sa-i ofere solutii la problemele sale. Ii spune ca miscarea lui nu poate fi decat una de imagine, de captare a capitalului electoral. Nu neaga, dar insista mai mult pe faptul ca a vrut sa vada cum mai e lumea din care a plecat acum ceva ani - "Pai ce, si eu tot de la coada vacii vin", spune fostul absolvent al Facultatii de Fizica. Ca sa ma convinga ca e asa, incepe sa-mi povesteasca traseul profesional de pana astazi, cand a decis sa devina pentru doua saptamani taximetrist. Inainte de a ma plimba pe la toate sediile de partid pe la care a trecut, nu uita sa-mi spuna cum sistemul educational l-a fentat cu o bursa pe care trebuia s-o ia si cum el, fizicianul, a ajuns comerciant, apoi ziarist, apoi politician. De aici, drumul in jos nu se mai vede. Tot subliniaza asta de la inceputul calatoriei noastre.

PROFIT. Banii pe care-i strange pe curse ii va dona, asa cum spune, unei ONG care se ocupa cu problemele de mediu. Afacerea merge asa si asa - in medie cam in jur de un milion pe zi - , dar nici nu se omoara sa ia bacsisuri, pentru ca tinta lui e strangerea de informatii pe baza carora sa faca un program politic.

Desi a aflat de pericolul si nesiguranta in care traiesc oamenii, "mult mai mari decat vedem la televizor", realizez ca din punct de vedere psihologic a ramas un politician calculat, asemenea unui matematician care incearca sa gaseasca rezolvari teoretice, cel putin. Nu a reusit inca sa empatizeze cu romanul din lumea reala, in cautarea caruia zice ca a plecat. Probabil nu a avut nici timp, ce-i drept.

EXPERIENTA. Oricum, la data intalnirii noastre prin Bucuresti mai avea o saptamana de penitenta aleasa prin Cluj, cu acelasi mijloc de transport. Mi-a promis la despartire ca vrea sa repete experienta de fiecare data cand se va ivi ocazia.

"Din momentul in care am intrat in business nu am mai avut timp sa ma uit cum traieste lumea. Statutul meu era altul. Nefiind un nabab, am pierdut contactul cu realitatea omului simplu. Mi-am propus acum sa-l inteleg"

Cursa noastra cu Cozmin Gusa a durat mai bine de 45 de minute si a costat in jur de 23,5 RON. Cu toate acestea, noul taximetrist nu ne-a luat bacsis, ba, mai mult, ne-a lasat noua cei 5.000 de lei. E decis ca banii ce-i strange pe curse sa-i doneze unei organizatii neguvernamentale care se ocupa de diminuarea poluarii din Capitala.

×