x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tehnologie / SUA testează un tun electromagnetic

Tehnologie / SUA testează un tun electromagnetic

de Ovidiu Ciutescu    |    01 Feb 2008   •   00:00
Tehnologie / SUA testează un tun electromagnetic

09:32 • Marina americană a testat joi cel mai puternic tun electromagnetic din lume care a lansat un proiectil cu o viteză de 9.000 de kilometri pe oră asupra unui buncăr fără a utiliza praf de puşcă, potrivit armatei americane. Tunul permite lansarea muniţiei sub un impuls electric foarte puternic.

Marina americană a testat joi cel mai puternic tun electromagnetic din lume care a lansat un proiectil cu o viteză de 9.000 de kilometri pe oră asupra unui buncăr fără a utiliza praf de puşcă, potrivit armatei americane. Tunul permite lansarea muniţiei sub un impuls electric foarte puternic.


ARMA VIITORULUI.
Acest test reprezintă ultima etapă din cadrul eforturilor marinei militare americane de a dezvolta un tun modern care să poată lansa proiectile la viteză foarte mare şi pe distanţe lungi fără a utiliza praf de puşcă sau alt propulsor chimic. Programul, în valoare de 237 de milioane de dolari, se află abia la început, dar armata americană speră să poată dezvolta un sistem de armament operaţional pentru viitoarele nave de război. Un astfel de tun va putea lansa proiectile pe distanţe mai lungi, ceea ce va proteja nava de o eventuală ripostă inamică, dar va ameliora, de asemenea, condiţiile de securitate pentru membrii echipajului care nu vor mai fi nevoiţi să manipuleze proiectile şi rachete propulsate de material exploziv. "Acest tun este conceput pentru a lansa proiectile pe distanţe foarte lungi de aproximativ 200 de mile nautice (370 de kilometri) iar viteza de impact este foarte ridicată, de aproximativ Mach 5", adică de cinci ori viteza sunetului, a explicat Jim Boyle, purtător de cuvânt al centrului de cercetare a marinei de la baza Dahlgren din statul Virginia. Proiectilul lansat joi nu a parcurs decât 20 de metri înainte de a lovi un buncăr, marina fiind mai mult interesată pentru moment de intensitatea exploziei decât de raza de acţiune.

×
Subiecte în articol: magazin