x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tornade in direct

Tornade in direct

de Raluca Grintescu    |    23 Iun 2006   •   00:00
Tornade in direct
DOCUMENTAR
In premiera, la 24 iunie, un program plin de adrenalina ce nu trebuie ratat

Se ia un excentric producator de filme al IMAX... se adauga un camion pick-up modificat... apoi un cercetator inarmat cu tehnologie de ultima generatie... in final, se asaza toate acestea pe cursul de intalnire cu o tornada si se obtine o infailibila reteta pentru dezastru. Sean Casey nu se multumeste doar cu vanarea tornadelor - visul lui este sa ajunga adanc in vartejul uneia si sa filmeze intreaga experienta. El se va aventura pe coridorul, posibil fatal, al unei tornade pentru a impinge granitele stiintei ce studiaza aceste fenomene mai departe ca niciodata. In plus, ii ia cu el si pe privitori.

ECHIPAMENTE. Dupa un sir de incercari esuate, Sean isi pune toata increderea intr-un camion pick-up diesel Ford F-450 din 1997. Dupa trei luni de "cosmetizari" complicate, ce-au presupus lipirea unei "platose" din 8.000 de kilograme de otel, adaugarea unor ferestre blindate si a unui echipament de navigatie ultramodern, Sean a finalizat mult visatul Vehicul de Interceptare a Tornadelor (VIT). A creat un monstru capabil sa reziste unor vanturi de peste 250 km/h si sa atinga el insusi 160 km/h. Acum, tot ce mai lipseste este o tornada... iar aici intra in scena meteorologul dr Josh Wurman. Josh Wurman, alaturi de caravana sa de camioane dotate cu radare Doppler si de echipa de "vanatori" experimentati, au capacitatea de a localiza si urmari miscarile capricioase ale tornadelor. Experienta sa il va ajuta pe Sean sa plaseze VIT-ul direct in calea unei tornade si sa calculeze viteza vantului la nivelul solului, forta si umiditatea din interiorul tornadei.

Info

MISTERELE PARISULUI. Pe timpul Revolutiei Franceze, Paris era un oras medieval. O suta de ani mai tarziu era deja modern, dupa toate criteriile dupa care erau judecate capitalele Europei. Cum a fost posibil acest lucru? Raspunsul il veti afla din documentarul "Paris, povestea unui mit", difuzat in doua parti (24 iunie si 1 iulie) la Pro Cinema. Cu ajutorul istoricului si arhitectului Francis Loyer, documentarul reuseste o analiza completa a muncii lui Haussman, cel care se face "vinovat" de aceasta schimbare la fata a orasului luminilor.

UN ALTFEL DE COMIC. Comicul travestit Eddie Izzard, dezlantuit si suprarealist, nu seamana cu nici un alt stand-up comedian, dar si-a castigat o faima uriasa datorita inspiratelor sale monologuri improvizate. Eddie se "lanseaza" asupra Americii, in acest program documentar-parodie, in regia lui Peter Richardson, celebru pentru "Comic Strip". (C.O.)

×