x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Totul e important: dintii si sufletul

Totul e important: dintii si sufletul

28 Apr 2005   •   00:00

STIINTA
Periutele de dinti, actionate electric, sunt mai eficiente in indepartarea tartrului decat cele actionate manual.

  • de LUIZA LUPU

  • Acesta este rezultatul studiului condus de un grup de cercetatori englezi de la Sheffield University. Studiul, condus pe un esantion de 3.800 de subiecti, a evidentiat faptul ca actiunea puternica de rotatie a perilor este de natura sa indeparteze tartrul in proportie de 11%, fata de periutele actionate manual, care-l indeparteaza in proportie de 6%.

    BENEFICII. Periutele de dinti electrice au si alte efecte benefice pentru igiena orala. Ele reduc riscul gingivitelor cu 17%, dupa o perioada mai mare de trei luni de folosire regulata. In privinta presupuselor riscuri pe care periutele electrice le-ar avea asupra gingiei, cercetatorii au tinut sa mentioneze ca acestea nu sunt decat pure speculatii. Ei au tinut sa mentioneze ca rezultatele studiului lor nu se vor o pledoarie pentru folosirea periutelor electrice. "Nu vrem sa spunem ca sunt necesare, ci doar ca ele pot ajuta", a precizat Peter Robinson, cel care a condus studiul.

    PARALELE. Cercetarile au constat in compararea efectelor pe care le au diferitele tipuri de periute pe o perioada de cel putin trei luni. Este vorba de cele clasice, cele actionate electric si de recentele periute ionice, care curata dintii prin scurte descarcari electrice pe suprafata acestora. S-a constatat ca periutele ionice si cele electrice care nu aveau o miscare circulara si alternanta a perilor nu erau cu nimic mai eficiente in indepartarea tartrului sau in prevenirea gingivitei decat periutele manuale, pe o perioada de timp mai mare de trei luni. Cu toate acestea, folosite pe perioade indelungate de timp, periutele electrice cu miscari circulare si alternante sunt mai eficiente in prevenirea paradontozei (boala care apare din cauza acumularii de tartru).

    MICROBI... BUNI PENTRU SANATATE!
    Tot aseptizandu-ne farfuriile, industria agroalimentara a creat - fara sa vrea - noi amenintari pentru sistemul nostru imunitar. Astfel, o hrana prea "curata" ar putea fi partial responsabila de explozia bolilor alergice cum ar fi astmul, rinita, eczema. "Dogma «zero microbi in farfuriile noastre» este o aberatie!", previne Philippe Sansonetti, seful sectiei de patogenie microbiana moleculara din cadrul Institutului "Pasteur", din Paris. Si aceasta, in special pentru copii: "Microorganismele prezente in alimente joaca un rol important in dezvoltarea sistemului imunitar. Un copil care inghite o hrana din care au fost eliminate toate bacteriile va fi mai putin «inarmat», la varsta adulta, pentru a face fata unei agresiuni microbiene".

    ×