Din contră, până la jumătatea acestui secol, stratul de ozon se va reface până la nivelul celui avut înaintea anilor '80.
Deocamdată, subţierea stratului s-a oprit, dar nu a început creşterea, după cum arată un nou raport al ONU, dat publicităţii săptămâna trecută şi citat de Daily Mail. Potrivit acestui raport, ozonul din afara regiunilor polare va reveni la nivelul celui existent înintea anilor '80, până în anul 2048, în timp ce ozonul din zona Antarcticii, până în 2073.
Prezenţa ozonului în stratosferă este importantă, pentru că absoarbe unele dintre radiaţiile ultraviolete nocive ale soarelui, după cum au explicat specialiştii.
Raportul publicat de UNEP şi UNWMO este primul de acest gen reactualizat aproape complet din ultimii cinci ani, pe baza Convenţiei de la Viena pentru Protecţia Stratului de Ozon şi a Protocolului de la Montreal privind substanţele chimice care accelerează distrugerea stratului de ozon.
Anul acesta, datorită aplicării prevederilor din Protocol, reducerea substanţelor distrugătoare de ozon va fi de cinci ori mai mare decât a celor prevăzute în Protocolul de la Kyoto, referitor la aşa-numitele gaze cu efect de seră, condamnate pentru încălzirea globală pe care o provoacă. "Fără Protocolul de la Montreal şi Convenţia de la Viena, nivelul atmosferic al substanţelor care reduc stratul de ozon ar putea creşte de zece ori până în 2050", se mai arată în raport.