x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Traian Băsescu: "Notariatul este o castă în care doar anumite persoane au posibilitatea să intre"

Traian Băsescu: "Notariatul este o castă în care doar anumite persoane au posibilitatea să intre"

de Veronica Micu    |    13 Iun 2008   •   00:00
Traian Băsescu: "Notariatul este o castă în care doar anumite persoane au posibilitatea să intre"

13:20 • Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Notarilor, găzduite de Palatul Parlamentului, că meseria de notar este una cu "o covîrşitoare importanţă", deşi numai anumite persoare au acces la ea.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat astăzi, în cadrul lucrărilor Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Notarilor, găzduite de Palatul Parlamentului, că meseria de notar este una cu "o covîrşitoare importanţă", deşi numai anumite persoare au acces la ea.

TRANZACŢII NECLARE. "În ultimul timp corpul profesional al notarilor a fost împrospătat cu mulţi tineri însă impresia generală rămâne aceea că noratiatul este o castă în care doar anumite persoane au posibilitatea să intre", a declarat şeful statului. Băsescu s-a referit în acest context şi la faptul că au fost situaţii în care notarii au fost implicaţi în tranzacţii impobiliare neclare. "Orice societate obţine coerenţă şi siguranţă juridică de la sistemul notarial. Orice deraiaj de la activitatea profesională a corpului notarilor publici va avea repercursiuni în plan social. Notarul trebuie să fie un garant al autenticităţii actelor pe baza cărora se fac tranzacţii pentru a da siguranţa cetăţeanului. Sarcina notarilor români este dificilă. Aş da un singur exemplu. Fluctuaţiile pieţei impobiliare vor cere notarilor un efort constant de a asigura un climat corect, pentru a contracara inevitabila creştere a vulnerabilităţii actelor cu caracter imobiliar. Nu de puţine ori s-a vorbit despre incorectitudinea unor transferuri imobiliare. Notarul este cel care trebuie să certifice corectitudinea actelor juridice încheiate în societate", a explicat Traian Băsescu. Şeful statului a vorbit şi despre necesitatea notarilor români de a-şi coordona activitatea cu cea a colegilor lor din alte state membre ale Uniunii Europene. "România este acum stat membru UE. De aceea, notarii se confruntă cu o nouă provocare. Ei trebuie să autentifice acte ce provin din statele membre, ceea ce presupune un volum uriaş de cunoştinţe juridico-administrative pe care notarii trebuie să le stăpînească. Notarii trebuie să armonizeze practicile notariale din România cu cele din UE", a mai spus Băsescu. Preşedintele României şi-a încheiat luarea de cuvînt afirmînd că este încrezător în "capacitatea notarilor de a reda românilor încrederea în sistemul instituţional al statului fiindcă numai aşa, România va putea progresa rapid şi pe măsura aspiraţiilor sale".

×
Subiecte în articol: magazin notarilor