x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tratat UE/ Băsescu şi documentele concrete de la Lisabona

Tratat UE/ Băsescu şi documentele concrete de la Lisabona

de Ovidiu Ciutescu    |    19 Oct 2007   •   00:00
Tratat UE/  Băsescu şi documentele concrete de la Lisabona
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU/

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri dimineaţă, că participanţii la summitul de la Lisabona au ajuns la un acord privind Tratatul UE, una dintre prevederile documentului fiind că Uniunea va avea cinci competenţe exclusive asupra statelor membre, „care sunt cedări de suveranitate". El a participat, impreună cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu, la prima rundă a lucrărilor informale ale Consiliului European, desfăşurate in capitala Portugaliei, Lisabona, rundă incheiată vineri dimineaţa.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri dimineaţă, că participanţii la summitul de la Lisabona au ajuns la un acord privind Tratatul UE, una dintre prevederile documentului fiind că Uniunea va avea cinci competenţe exclusive asupra statelor membre, „care sunt cedări de suveranitate". El a participat, impreună cu ministrul de Externe Adrian Cioroianu, la prima rundă a lucrărilor informale ale Consiliului European, desfăşurate in capitala Portugaliei, Lisabona, rundă incheiată vineri dimineaţa.

REUŞITĂ. Traian Băsescu şi Adrian Cioroianu au susţinut o declaraţie de presă, la ora 3.30 (ora Bucureştiului), in care şeful statului a anunţat că „Uniunea Europeană are Tratat". „Este incheierea unui efort de şase ani al Uniunii şi sincer mă bucur că in ultimii doi ani am fost parte la această frămăntare, iar de căteva luni chiar de-a binelea", a spus Băsescu. El a menţionat că, prin Tratatul in legătură cu care s-a ajuns la un acord, UE devine personalitate juridică, avănd capacitate de reprezentare pentru toate statele membre. Băsescu a spus că prin tratat se extind competenţele Parlamentului European şi creşte rolul Parlamentelor naţionale in cooperarea cu Comisia Europeană şi cu Parlamentul European. Referitor la procesul de luare a deciziilor, preşedintele a spus că, pănă in 2014, urmează să intre in funcţiune „votul cu dublă majoritate, care va inlocui regula actuală a consensului şi a dreptului de blocaj al oricărui stat". Băsescu a explicat că principiul dublei majorităţi inseamnă că deciziile se iau de către 55 la sută din statele membre, dar care reprezintă 60 la sută din populaţia UE. Şeful statului a precizat că, dacă pănă in 2014 un singur stat va cere amănarea introducerii acestui principiu, atunci această regulă va fi introdusă cel mai tărziu in 2017.

PROIECT. Băsescu a mai spus că, din 2014, doar două treimi din statele UE vor avea comisari europeni, ministrul de Externe adăugănd că aceştia vor fi stabiliţi prin rotaţie. Şeful statului a mai spus că in fruntea Consiliului European se va afla un preşedinte, cu un mandat de doi ani şi jumătate, care va putea deţine două mandate. Băsescu a ţinut să sublinieze că in noul tratat se include Carta drepturilor fundamentale ale omului, existănd două state, Marea Britanie şi Polonia, care şi-au rezervat dreptul să nu aplice integral această cartă. Şeful statului a mai spus că, potrivit acestui nou tratat, Uniunea Europeană va avea un inalt reprezentant pentru politică externă şi probleme de securitate, care va avea statut de vicepreşedinte al Comisiei Europene. Traian Băsescu a mai declarat că, prin acest document, se creează politica europeană de securitate şi apărare, care obligă statele membre să se ajute unul pe celălalt in caz de agresiune sau de calamitate. El a anunţat că Tratatul va fi semnat la Lisabona, in 13 decembrie, pănă atunci urmănd să fie redactat documentul in toate limbile UE.

COMPETENŢE. Băsescu a afirmat că actualul Tratat stabileşte competenţele UE pe trei categorii: exclusive - cedate de statele membre către Uniune, in cinci domenii, „statele rămănănd să execute ce a stabilit Uniunea"; competenţe partajate, in care statele şi Uniunea au competenţe egale; domenii de susţinere, in care responsabilitatea aparţine in cea mai mare măsură statelor, „UE urmănd să le susţină din cănd in cănd. Va fi extrem de important dacă, spre exemplu, in alegerile europarlamentare, candidaţii, partidele vor aborda teme care vizează tratatul, spre exemplu cele cinci competenţe exclusive ale Uniunii, care sunt extrem de importante şi sunt cedări de suveranitate. Nu aş intra in ele, pentru că trebuie să le dezvoltăm pe toate", a afirmat Traian Băsescu. Apoi, a ţinut să explice că a făcut această declaraţie de presă pentru ca jurnaliştii romăni aflaţi la Lisabona să nu afle despre rezultatul summitului de la agenţiile internaţionale de presă. La răndul său, ministrul Externe Adrian Cioroianu a spus că este foarte important ca mass media să transmită in ţară insemnătatea momentului istoric al acestui summit, al cărui rezultat arată capacitatea de negociere şi compromis in UE. Potrivit lui lui Cioroianu, Tratatul este un pas important, care, deşi nu este un document perfect, care ar fi fost greu de obţinut, este „un document concret". Conform ministrului, chiar dacă s-au pierdut nişte lucruri la care partea romănă ţinea foarte mult, legate de insemnele şi imnurile UE, aceste lucruri dovedindu-se mai puţin importante in raport cu altele, documentul rămăne un pas important inainte. El a menţionat că, in 2008, Romănia va trebui să ratifice acest tratat şi depinde şi de mass media cum se va pune in discuţie in ţară această ratificare, care se poate face fie prin trecere prin Parlament, fie prin referendum.

×
Subiecte în articol: basescu magazin statele tratat