x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ucraina cere opt la sută din gazele livrate de Rusia ţărilor din UE

Ucraina cere opt la sută din gazele livrate de Rusia ţărilor din UE

15 Ian 2009   •   00:00

Premierii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin, respectiv Iulia Timoşenko, au examinat în cadrul unei discuţii telefonice avute astăzi situaţia legată de conflictul gazelor. Cei doi au căzut de acord să se întâlnească sâmbătă la Moscova, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al primului-ministru rus.



"Astăzi, la iniţiativa părţii ucrainene, a avut loc o discuţie telefonică între premierii Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko. Şeful executivului rus a subliniat că Rusia este dispusă să reia livrările de gaze în orice moment, dacă Ucraina deschide vanele", a menţionat Peskov. Putin a accentuat că nu vede niciun motiv pentru care gazele ruseşti să nu fie lăsate să treacă pe teritoriul Ucrainei spre Europa, a mai spus Peskov, indicând în context faptul că Iulia Timoşenko şi-a expus propria viziune asupra conflictului şi a condiţiilor în care Ucraina ar putea debloca tranzitul gazelor ruseşti.
Între altele, a punctat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Ucraina cere opt la sută din gazele livrate de către Rusia consumatorilor europeni pentru a asigura condiţiile tehnice de tranzit. Guvernul ucrainean asigură însă partea rusă că "va plăti ulterior" întregul volum de gaze care va fi utilizat în scopuri tehnice, însă doar după ce Rusia şi Ucraina vor stabili de comun acord un preţ la importurile de gaze ruseşti pe anul 2009.
Agerpres

×
Subiecte în articol: lumea