x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un japonez a inventat un aparat pentru măsurarea râsului

Un japonez a inventat un aparat pentru măsurarea râsului

de Jurnalul National    |    22 Feb 2008   •   00:00

Un profesor japonez a inventat un aparat pentru a măsura râsul şi o nouă unitate “aH”-ul pentru a stabili dacă veselia unei persoane este sinceră, cinică sau batjocoritoare

Un profesor japonez a inventat un aparat pentru a măsura râsul şi o nouă unitate “aH”-ul pentru a stabili dacă veselia unei persoane este sinceră, cinică sau batjocoritoare, relatează AFP. “Potrivit teoriei mele, imediat ce creierul detectează ceva hazliu, diafragma se pune în mişcare”, a afirmat Yoji Kimura, profesor de ştiinţele comunicării la Universitatea din Kansai din Osaka. Prin senzori instalaţi pe voluntari, în special la nivelul stomacului, el măsoară mişcările diafragmei şi ale muşchilor. Aparatul său poate căuta de până la 3.000 de ori pe secundă semnalele electrice produse de corp în cazul râsului.

Potrivit inventatorului, această precizie permite să se stabilească dacă cineva râde sincer sau forţat şi chiar dacă persoana se amuză cinic sau în zeflemea. Kimura a stabilit o nouă unitate de măsură, “aH”-ul pentru a clasifica râsetele. “Am descoperit că râsul copiilor este cel mai spontan, cu 10 aH pe secundă, de două ori mai mult decât cel al adulţilor”, a explicat el. Această diferenţă este atribuită “calculelor” adulţilor, care îşi pierd spontaneitatea întrebându-se dacă este potrivit să râdă în funcţie de situaţie.

Profesorul distinge patru etape posibile în râs: destinderea, renunţarea la normă, râsul sincer şi apoi, uneori, râsul în hohote. Pentru el, înţelegerea mecanismului trecerii de la una la alta este “cheia unui secret al sufletului uman”. Aceasta deoarece, în opinia lui Kimura, râsul îi permite omului să o ia de la început sub auspicii mai bune, “precum repornirea pentru un calculator”.

×
Subiecte în articol: magazin