Mayaşii din Mexic şi Guatemala, urmaşi ai vechiului imperiu stăpân pe o parte din America Centrală, nu prevăd apocalipsa pentru anul 2012, contrar a ceea ce anunţă filmul american ''2012'', potrivit primelor rezultate ale unui studiu întreprins de cercetători americani, transmite luni AFP.
În filmul ''2012'', inspirat din best-seller-ul vândut în 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten şi din alte lucrări, o predicţie maya susţine că pe 21 decembrie 2012 va veni sfârşitul lumii. De fapt, pe o piatră gravată, descoperită la Coba, în Peninsula Yucatan /extremul sud-estic al Mexicului/, în 2012 trebuie să se încheie era actuală a calendarului maya, începută cu 3.144 de ani înainte de cea a calendarului roman.
Comunitatea maya reprezintă 40 % din cei 13 milioane de locuitori ai Guatemalei, potrivit estimărilor oficiale, şi aproape 1,5 milioane în Mexic, concentraţi în Yucatan.
Niciuna dintre interpretările ''occidentale'' ale acestor inscripţii nu arată ''expresivitatea mayaşilor'', a declarat pentru AFP Jose Huchim, unul dintre cercetători, el însuşi un mayaş. ''În modul de gândire al mayaşilor, aceasta este doar o perioadă ciclică ce se încheie. Ei nu au considerat niciodată această dată ca fiind una catastrofală'', a explicat Huchin, citat de Agerpres. ''I se dă o altă semnificaţie viziunii pe care noi, mayaşii, o avem despre acestă tranziţie'', a continuat Jose Huchin, arheolog de la Institutul de antropologie şi istorie din Mexic. ''Ceea ce mayaşii au prevăzut în realitate pentru această dată este că o zeitate a războiului va coborî pe Pământ, dar fără nici o idee privind sfârşitul lumii'', confirmă la rândul său Guillermo Bernal, de la Centrul de studii mayaşe de la Universitatea naţională autonomă din Mexic, cea mai renumită din ţară.
Cercetătorii mexicani vor merge în martie în Yucatan şi Guatemala pentru a se consulta acolo cu şamanii, care sunt preoţi şi medici tradiţionali ai comunităţii maya, şi a înregistra interpretările lor.
Mayaşii au creat calendarul lor, zis ''cu calcule lungi'', pentru a menţiona date marcante din trecutul şi viitorul lor, gravate în piatră.
Calendarul conţine 13 cicluri a căte 144.000 de zile fiecare, ultimul încheindu-se pe 21 decembrie 2012. ''Dar aceasta nu înseamnă sfârşitul lumii'', a insistat Bernal. ''Apoi începe ciclul al 14-lea, continuând calcularea timpului. De exemplu, în Palenque (zonă arheologică din sud-estul Mexicului) există o stelă care menţionează o dată mult mai îndepărtată în viitor: aniversarea unui conducător al acestei cetăţi mayaşe în anul 4772 al calendarului nostru roman'', a subliniat el.
Preocuparea majoră a echipei de cercetători este că unele secte religioase utilizează această ''predicţie apocaliptică'' pentru a pătrunde în comunităţile indigene. ''Există exemple recente ale unor astfel de utilizări de către secte pentru a incita la sinucideri colective'', reaminteşte Bernal.
Exemplul cel mai impresionant a fost sinuciderea colectivă, soldată cu moartea, potrivit unor suspiciuni, pe 18 noiembrie 1978, a 914 discipoli ai unui guru, Jim Jonez al Jonestown, în Guyana. Printre morţi s-ar fi aflat 274 de copii.
Citește pe Antena3.ro