x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Uzbekistan / Ultrimul prizonier al erei sovietice a fost eliberat

Uzbekistan / Ultrimul prizonier al erei sovietice a fost eliberat

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Iun 2008   •   00:00
Uzbekistan / Ultrimul prizonier al erei sovietice a fost eliberat

11:30 • La 83 de ani, Ahmadjon Adilov, un fost responsabil sovietic în vîrstă de 83 de ani, care şi-a petrecut ultimii 24 de ani în detenţie, a fost eliberat din detenţia pe care o efectua în Uzbekistan, relatează AFP.

La 83 de ani, Ahmadjon Adilov, un fost responsabil sovietic în vîrstă de 83 de ani, care şi-a petrecut ultimii 24 de ani în detenţie, a fost eliberat din detenţia pe care o efectua în Uzbekistan, relatează AFP.

GHIMPELE. "A fost eliberat miercuri şi acum este acasă, a venit multă lume să îl vadă", a spus fratele lui Ahmadjon, din Gurumsarai, estul ţării.În momentul arestării, în 1984, Adilov conducea un vast complex agro-industrial, era membru al Sovietului Suprem şi "erou al muncii socialiste". Acuzat de "abuz de putere, furt din bunurile statului şi cauzarea de răni", el a stat în închisoare şapte ani pînă la începerea procesului la Moscova, în 1991. Adilov este eliberat în decembrie 1991 şi reabilitat prin decret în Uzbekistan, două luni mai tîrziu. Atunci el începe să exprime ambiţii politice. Este arestat în iunie 1993, după doar 18 luni în libertate, şi condamnat, mai ales pentru faptele ce îi fuseseră reproşate în 1984! Uzbekistanul se află în relaţii tensionate cu Occidentul de la represiunea sîngeroasă a revoltei din Andijan în mai 2005, soldată cu sute de morţi, însă de la începutul anului legăturile par să se fi ameliorat, regimul eliberînd mai mulţi disidenţi.

 

×
Subiecte în articol: magazin