x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Valul Veronicai - O replica a "Giulgiului de la Torino"

Valul Veronicai - O replica a "Giulgiului de la Torino"

25 Noi 2004   •   00:00

MISTERE
Controversele legate de celebrul "Giulgiu din Torino", ce are imprimat chipul lui Iisus Hristos, nu s-au incheiat. Cercetari stiintifice au aratat ca acesta dateaza din secolul XI-XII d. H., procedeul prin care a fost realizat neputand fi, insa, stabilit cu precizie. Pe de alta parte, parerea celor care cred ca acesta ar fi invelit trupul lui Iisus Hrisos la inmormantarea sa si i-ar fi vindecat ranile pare de nezdruncinat.
RADU POPA

Click pentru a mari imaginea
Multi credinciosi sunt convinsi ca atat giulgiul cat si valul sunt relicve cu puteri paranormale
"Giulgiul" nu este, insa, singura relicva sacra despre care se crede ca ar avea imprimat chipul lui Iisus. Mai putin cunoscut, dar la fel de bine pazit, cercetat si controversat este si Valul Veronicai. Potrivit legendei, Veronica era o matroana credincioasa, care l-a jelit pe Iisus atunci cand acesta isi cara crucea pe strazile Ierusalimului, pe drumul spre locul in care avea sa fie crucificat. Femeia a iesit din multime, stergand sangele si sudoarea Mantuitorului cu valul sau. Drept multumire pentru gestul sau marinimos, Iisus a facut o minune si chipul sau a ramas imprimat pe Val. Potrivit legendei, de atunci, valul a dobandit puteri magice.

ASCUNZATOAREA DIN MANASTIRE. Povestea este pastrata in actualitate de Biserica Romano-Catolica, ce comemoreaza evenimentul in cadrul unui ritual sacru, situand-o pe Veronica in randul sfintilor recunoscuti de respectiva institutie. Aceasta in ciuda faptului ca exista putine dovezi ce pot atesta ca intamplarea s-a petrecut in realitate sau ca Veronica a existat cu adevarat. Totodata, nu exista nici o referire la evenimentul mentionat in paginile Noului Testament. Cu putin timp in urma, insa, un cercetator a anuntat descoperirea Valului Veronicai, ascuns intr-o manastire din Muntii Apenini, in Italia. Anuntul a luat prin surprindere numerosi credinciosi catolici, convinsi ca acesta se afla la Vatican unde, o data pe an, renuntandu-se, pentru scurt timp, la masurile drastice de securitate, era aratat publicului. O intrebare revenea obsesiv: care era adevaratul Val?

PROPRIETATI PARANORMALE. Heinrich Pfeiffer, profesor de Istoria Artei Crestine la Universitatea Gregoriana de la Vatican, crede ca valul pastrat de "Sfantul Scaun" este doar o copie. Dupa o examinare amanuntita a "adevaratului" val, descoperit la manastirea italiana, Pfeiffer a constatat ca acesta poseda proprietati paranormale. Valul, ce masoara 16 x 23 cm, este aproape transparent, avand imprimate o serie de linii subtiri, de culoare cafeniu-roscat, ce "delimiteaza" chipul unui barbat cu barba si plete. Aceasta poate "aparea" sau "disparea" in functie de felul in care lumina cade asupra valului. Pfeiffer sustine ca acesta era considerat o minune in Evul Mediu, dar ca nu este vorba despre o pictura. Nici pana in prezent nu s-a putut stabili provenienta conturului, care are culoarea sangelui. Fotografiile digitale au demonstrat ca imaginea este identica pe ambele parti ale Valului, efect optic imposibil de realizat la data confectionarii sale. Autenticitatea acestuia nu a putut fi stabilita cu precizie, pana in prezent, Valul nefiind supus unor operatiuni de masurare riguroase, ca in cazul Giulgiului din Torino. Analize efectuate cu ajutorul izotopului Carbon 14 ar permite stabilirea "varstei" sale exacte. Cativa dintre colegii lui Pfeiffer nu sunt, insa, de acord cu concluziile lui. Lionel Wickham, de la Facultatea de Teologie de la Cambridge, este de parere ca Heinrich ar fi putut descoperi un obiect venerat in Evul Mediu. Dar de la aceasta constatare si pana la o datare exacta este cale lunga. Multi credinciosi, convinsi ca atat giulgiul cat si valul sunt relicve cu puteri paranormale, sustin ca imaginile pictate in ambele cazuri seamana izbitor, parand realizate de aceeasi mana. Istoricii au elaborat, insa, o alta ipoteza: chipul de pe Val ar fi fost desenat in mod intentionat ca o imitatie a celui de pe giugliu. Si, pentru a da mai multa veridicitate celui de-al doilea, s-a creat o legenda legata de provenienta sa. Numele Veronica provine din cuvintele latine "vera" si "icon", care in traducere inseamna "imagine adevarata".

.

.

Lacustele biblice

Valuri intregi de lacuste de culoare roz s-au napustit asupra capitalei egiptene, Cairo. Pe strazile orasului puteau fi vazute scene amintind de cele ce descriu paginile Bibliei un dezastru asemanator, in timpul lui Moise. Milioane de insecte zburau deasupra blocurilor inalte sau pe strazile pline de copaci. Pietonii faceau eforturi serioase pentru a le strivi sau a fugi din calea lor, pentru a se ascunde.

Gena credintei

Studiind structura genetica a unei persoane, se poate stabili daca aceasta este credincioasa sau nu, adeptii lui Iisus, Mohamed sau Budha posedand Gena lui Dumnezu. Reprezentantii Bisericii au criticat aspru teoria emisa de Dean Hammer, de la Institutul National pentru Structura Genelor Afectate de Cancer din SUA, spunand ca el nu intelege corect definitia si semnificatia credintei. In 1993, Hammer a elaborat o alta ipoteza revolutionara, potrivit careia homosexualitatea ar fi asociata cu o gena. (Radu Popa)

×
Subiecte în articol: valul