x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vărcolacii, intre oameni şi animale

Vărcolacii, intre oameni şi animale

23 Noi 2007   •   00:00

Legenda vărcolacilor a apărut in antichitate, continuănd tradiţia ritualurilor şamanice. Oamenii de atunci foloseau imaginea monştrilor păroşi pentru a explica serii de crime aparent inexplicabile.

Unul dintre cele mai vechi mituri folosite de industria horror, vărcolacul fascinează printr-o inclinaţie naturală spre violenţă

Legenda vărcolacilor a apărut in antichitate, continuănd tradiţia ritualurilor şamanice. Oamenii de atunci foloseau imaginea monştrilor păroşi pentru a explica serii de crime aparent inexplicabile. Mitul a fost modificat pe parcursul timpului, cunoscănd perioade de inflorire in Franţa Renaşterii, mai apoi fiind transformat intr-o obsesie o dată cu apariţia primului film avănd ca subiect central vărcolacul.

Pelicula, intitulată "Vărcolacul", a apărut in 1913 şi a reuşit să stărnească numeroase controverse. Filmul mut, realizat de Henry MacRae, spune povestea unei tinere indiene navajo care se transformă intr-un lup alb incercănd astfel să răzbune moartea celor apropiaţi. Dramatismul a impresionat, iar continuările nu au intărziat să apară.

INCEPUTURI. Moda vărcolacilor a prins foarte repede la Hollywood şi a reuşit să impună această legendă. Incepănd cu 1956, au fost făcute filme avănd ca personaje vărcolaci in fiecare an. Ajungănd astăzi la peste 300 de titluri, vărcolacul este unul dintre cele mai folosite simboluri horror. Creatorii de film au incercat să işi surprindă publicul, realizănd cupluri horror. Vărcolacul a fost de-a lungul timpului partener cu Dracula sau cu Frankenstein.

Influenţa acestui mit a putut fi resimţită chiar şi in muzică. Michael Jackson a realizat unul dintre cele mai cunoscute videoclipuri din istoria muzicii, Thriller, in care se transformă intr-un vărcolac. Evoluţia imaginii vărcolacului se concretizează astfel prin monştrii care reuşesc să işi controleze transformările, să acţioneze raţional.

VĂRCOLACUL. Recent, vărcolacii au intrat in atenţia ecologiştilor, care consideră că aceşti monştrii reprezintă o legătură foarte apropiată intre om şi natură. Devenit o vedetă la Hollywood, vărcolacul reprezintă o intreagă generaţie de cineaşti, simbolizănd desprinderea de horror-ul clasic, elegant, şi transformarea filmelor in adevărate fresce ale violenţei, insistănd pe sănge şi pe o imagine apocaliptică in detrimentul raţiunii. Efectele speciale marchează o nouă etapă in lumea horror, iar metamorfoza vărcolacului este cel mai bun exemplu in acest sens.

PREMIERE. Fanii vărcolacilor aşteaptă cu nerăbdare anul 2008, cănd urmează să debuteze pe marile ecrane mai multe filme fantastice. Neowulf, Hotel Transylvania, Animals, Wolf Man sau partea a treia din seria Underworld sunt capetele de afiş pentru 2008, un an care se anunţă a fi foarte productiv pentru industria horror. Mitul se dovedeşte a fi incă productiv, filme ca Blood and Chocolate, Hellboy Animated: Blood and Iron, Grindhouse, Big Bad Wolf sau Skinwalkers au inregistrat audienţe foarte mari in 2007, axăndu-se pe oamenii transformaţi in monştri.Seria miturilor horror continuă in numărul următor cu prezentarea demonilor, personaje preferate de mulţi creatori de horror.

Monstrul modern

Multe persoane cred şi astăzi in existenţa vărcolacilor. Personaj de folclor, creaţie a unui doctor nebun sau pur şi simplu animal sălbatic, vărcolacul băntuie imaginaţia omului modern, stărnind frică şi curiozitate. Aproape in fiecare an, mai mult de 200 de sesizări legate de apariţia unor vărcolaci sunt inregistrate doar in America, unde in ultimii ani a fost observată o "isterie" generală legată de aceste fiinţe. Doctorii au diagnosticat pănă acum mai mulţi pacienţi cu licantropie, o boală considerată răspunzătoare de aceste mutaţii. Printre simptomele pacienţilor se numărau strigătele la lună şi pilozitatea excesivă.

Vărcolaci virtuali

Unul dintre cele mai apreciate simboluri, vărcolacul a devenit personaj al multor jocuri de acţiune. Transformările suferite de industrie au afectat simbolul, care s-a distanţat mult de imaginea iniţială, adaptănd vărcolacul cinematografiei moderne. Renunţănd la profunzime şi insistănd pe caracterul violent, creatorii aduc astăzi in faţa publicului un vărcolac abrutizat. Jocuri ca Discworld Noir, The Elder Scrolls: Morrowind - Bloodmoon sau Underworld prezintă o lume apocaliptică dominată de aceste creaturi. O altă variantă a legendei este prezentată de The Sims 2: Pets, unde vărcolacii sunt simple animale de casă.

×
Subiecte în articol: magazin horror vărcolacul