x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vecin cu Everestul

Vecin cu Everestul

13 Apr 2008   •   00:00

La 10 ani de la victoria solitara, in premiera romaneasca, pe optmiarul Cho-Oyu (Ticu Lacatusu, 1998: “Zeita de Turcoaz”, 8201m, Tibet), ne intoarcem in Himalaya.



La 10 ani de la victoria solitara, in premiera romaneasca, pe optmiarul Cho-Oyu (Ticu Lacatusu, 1998: “Zeita de Turcoaz”, 8201m, Tibet), ne intoarcem in Himalaya.

De aceasta data, obiectivul este foarte ambitios, unul din cele mai inalte piscuri ale Terrei: LHOTSE, vecinul Everestului (urcat de noi in 1995: Ticu Lacatusu, 17 Mai). Impozantul varf Lhotse este unul din optmiarii inca neurcati de alpinistii romani, alaturi de Kangchenjunga, Annapurna si Makalu. Gigantul Himalayan va fi incercat solo, fara serpasi si fara oxygen artificial.


VARFUL LHOTSE (8516m) este unul din cei 14 giganti de peste 8,000m ai Terrei, al 4-lea dupa Everest, K2 si Kangchenjunga si al 3-lea ca altitudine din Nepal.

Este situat pe creasta principala a Muntilor Himalaya, intre Nepal (sud) si China/Tibet (nord), in imediata vecinatate a Everestului (2Km), de care este despartit de Saua de Sud (South Col, 7,950m).

Pana in prezent, optmiarul LHOTSE nu a fost atins de nici un alpinist roman. Mai mult decat o premiera nationala, Lacatusu va aborda varful intr-un stil modern, sportiv, fara serpasi de altitudine si fara oxygen artificial.

Expeditia isi propune traseul sudic, dinspre Nepal, in mare parte comun cu traseul sudic al Everestului, urcat in premiera de Edmund Hillary si Tensing Norgay, in 1953. Ticu Lacatusu a mai fost in zona Khumbu de 2 ori: 1998 (expeditia de filmare care a realizat documentarul “Tara de dincolo de nori”, premiat APTR) si 2003 (expeditie jubiliara Everest 50).


×
Subiecte în articol: magazin