Un studiu publicat in ediţia din august 2007 a Jurnalului Diabetologia arată că defictul de vitamina B1 este implicat in apariţia complicaţiilor vasculare ale diabetului. (1)
Un studiu publicat in ediţia din august 2007 a Jurnalului Diabetologia arată că defictul de vitamina B1 este implicat in apariţia complicaţiilor vasculare ale diabetului. (1)
Complicaţiile vasculare in boala diabetică sunt grave. Ele duc la infarct, accident vascular cerebral, afectarea funcţiei renale cu apariţia in final a insuficienţei renale, retinopatie diabetică - ce ulterior duce la orbire şi neuropatie diabetică - ce in final duce la apariţia gangrenelor la membrele inferioare.
Cercetătorii de la Universitatea Warwick (Anglia) conduşi de Profesorul Paul Thornalley au comparat nivelul de vitamina B1 din săngele a 20 de voluntari sănătoşi, 26 de diabetici cu diabet de tip 1 ( insulinodependent) şi 48 de diabetici de tip 2. Rezultatele arată că diabeticii de tip 1 au in sănge cu 76% mai puţină vitamina B1, iar cei de tip 2 cu 75% mai puţină vitamina B1 decăt adulţii sănătoşi. Specialiştii au stabilit că nivelul scăzut de vitamina B1 se datorează eliminării ei crescute in urină. Practic, diabeticii de tip 1 elimină prin urină de 24 de ori mai multă vitamina B1 era de 24 de ori mai mare la si de 16 ori mai mare la la diabeticii de tip 2, comparat cu subiecţii sănătoşi. Totodată, experţii au observat că deficitul de vitamină B1 este corelat cu un nivel mărit al moleculei de adeziune vasculară-1 (VAM1), un marker al complicaţiilor vasculare.
Vitamina B1 se găseşte in mazăre, spanac, ficat, vită, porc, nuci, banane, boabe de soia, cereale integrale, legume. Cu toate acestea, pentru a obţine o cantitate mai mare de vitamina B1 pot fi necesare suplimente nutriţionale.
Deficienţa de vitamină B1 produce următoarele efecte adverse : oboseală, dureri musculare, paralizii la nivelul măinilor şi picioarelor, oboseală la mers şi chiar insuficienţă cardiacă, multe dintre acestea fiind complicaţii foarte cunoscute ale diabetului.
Un complex de vitamine B ar fi cu siguranţă util diabeticilor, mai ales că vitaminele B12, B6 şi acidul folic (au vitamina B9) reduc nivelul de hemocisteină din sănge, lucru ce scade semnificativ riscul de infarct, după cum arată un studiu publicat in Septembrie 2007 in Jurnalul American de Nutriţie Clinică. (3) Cercetătorii au observat că, la o doză zilnică de 10mg, acidul folic dilată eficient vasele de sănge.
SITUAŢIA ACTUALĂ. Fundaţia Mondială a Diabetului arată că 6% din populaţia mondială are diabet. (aproximativ 230 de milioane de oameni). La fiecare 10 secunde o persoană moare din cauza diabetului sau complicaţiior acestuia. 3% din decesele din America sunt cauzate de diabet. In SUA, diabetul este prima cauză a insuficienţei renale, prima cauză a amputărilor de membre şi prima cauză a disfunţiei erectile. Evident, există o âsoluţieâ pentru toate acestea : pentu insuficienţa renală - dializă şi eventual transplant renal, pentru amputări - proteze, iar pentru disfuncţia erectilă - VIAGRA. Se estimează ca in anul 2007 costurile necesare ingrijirii bolnavilor cu diabet vor fi de 375 de miliarde de dolari. Prevenirea diabetului sau a complicaţiilor acestuia ar putea reduce semnificativ aceste costuri. (2)
Concluzie şi recomandări pentru diabetici.
Respectaţi dieta şi stilul de viaţă recomandat de medic. Folosiţi suplimentar vitamina B1 şi acidul folic, sau un complex de vitamine B. Puteţi in acest fel preveni complicaţii foarte grave ale bolii dumneavoastră.
Bibliografie :
1)Diabetologia August 04, 2007 High prevalence of low plasma thiamine concentration in diabetes linked to a marker of vascular disease (Abstract/Full)
2) World Diabetes Foundation Diabetes Facts
3) American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 3, 610-617, September 2007
Folic acid improves vascular reactivity in humans: a meta-analysis of randomized controlled trials (abstract)