x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vitamina D reduce mortalitatea

Vitamina D reduce mortalitatea

de Andrei Mihai Laslau    |    06 Dec 2007   •   00:00

Două studii recente confirmă implicaţiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vieţii şi incetinirea imbătrănirii.

Două studii recente confirmă implicaţiile profunde ale vitaminei D in prelungirea vieţii şi incetinirea imbătrănirii.

Publicat in ediţia din noiembrie 2007 a Jurnalului American de Nutriţie Clinică, un studiu al Colegiului Regal din Londra a arătat că nivelul crescut de vitamină D este asociat cu un efect aniimbătrănire. Cercetătorii au studiat 2160 de femei cu vărste intre 18 şi 79 de ani. Ei au dozat in sănge nivelul de vitamină D, măsurănd şi lungimea telomerilor leucocitari(LTR). Aceştia sunt un factor de predicţie al vărstei şi bolilor corelate cu imbătrănirea. Lungimea lor scade cu fiecare trecere e a unui ciclu de diviziune celulară, dar şi in stările de inflamaţie.

In comparaţie cu subiecţii care au avut cel mai mic nivel al vitaminei D in corp, cei care au avut cele mai mari de vitamina D, LTR a fost mai lungă 107 perechi de baze (unitati telomerice), sau cu echivalentul a 5 ani de viaţă a telomerilor. Dimensiunea telomerilor a fost mai scurtă şi la cei cu inflamaţie sistemică (observate prin dozarea proteinei C reactive - un marker al inflamaţiei). Dintre subiecţii testaţi, 700 consumau suplimente cu vitamina D, iar aceştia au avut LTR mai mare decăt cei ce nu luau suplimente cu vitamina D.

Aceste cercetări arată pentru prima oară că oamenii care au nivele mai ridicate de vitamina D imbătrănesc mai lent decăt cei cu un nivel scăzut. Totodată, ar putea explica protecţia faţă de cancer şi boli cardiovasculare oferită de vitamina D. (1)

O metaanaliză publicată in ediţia din 10 Septembrie a Arhivelor Medicinei Interne arată că deficienţele in vitamină D cresc riscul de boli grave, precum cancer , boală cardiovasculară sau diabet. Aceste boli produc 60-70% din decesele din lumea occidentală. Metaanaliza a examinat riscul de deces, examinănd 18 studii randomizate şi controlate cu placebo in care au participat 57 311 subiecţi. Dintre aceştia, intr-o perioadă de 5,7 ani au murit 4777. Subiecţii au consumat zilnic doze de vitamina D situate intre 300 şi 2000UI. Doza medie zilnică de vitamina D a fost 528 UI. Nivelul vitaminei D a fost de 1,4-5 ori mai mare la pacienţii ce au primit vitamina D faţă de grupul de control ce a primit placebo. Riscul relativ de deces din orice cauză a fost 0,93 in grupul ce a primit vitamina D (deci o scădere a mortalităţii relative cu 7%). Cei care au avut cel mai mare nivel de vitamina D au avut un risc mai mic cu 13% (riscul relativ 0,87). (2)

Deficitul de vitamină D duce la osteopenie, osteoporoză, slăbiciune musculară, fracturi osoase, risc mărit pentru multiple cancere, boli autoimune, boli infecţioase şi boli cardiovasculare.

Nivelul median de vitamină D in SUA este de 230UI, mult sub cele 2000UI recomandate de cercetători. Recomandările actuale sunt de 400UI pentru adulţi, iar doza maximă tolerată este de 2000UI. Datele recente din studiile clinice au arătat că aceste recomandări ar trebui revizuite. Pe 8 iunie 2007 societatea Canadiană de Cancer a modificat recomandarea privind consumul de vitamină D la o valoare de 1000UI pe zi. Hotărărea a fost bazată pe un studiu ce arătase că vitamina D poate reduce cu 77% riscul de cancer.(3)

Vitamina D este formată in corpul nostru prin expunerea la soare. Cu toţii avem in piele un compus sterolic, derivat de la colesterol (7-dehidrocolesterol), care sub acţiunea razelor ultraviolete de tip B (UVB) se transformă in previtamina D (colecalciferol). Ulterior acesta suferă o transformare hepatică(25-hidroxilare) şi una renală (1-hidroxilare), devenind vitamina D activă sau 1,25-dihidroxicolecalciferol (1,25-D3). Alte surse de provenienţă a vitaminei D sunt peştele oceanic, uleiul de peşte, untura de peşte, laptele gras, brănzeturile grase, untul, sucurile fortificate, păinea fortificată şi nu in ultimul rănd suplimentele cu vitamina D.

Concluzie şi recomadări : 2000UI de vitamina D zilnic costă sub 2 ron pe lună. Beneficiile majore sunt diminuarea riscului de cancer cu 77% , de ostoporoză şi fracturi osoase, de boli autoimune, şi de boli cardiovasculare.(4,5) Prelungirea vieţii şi reducerea riscului de deces cu 7% sunt şi ele motive extrem de bune pentru a atinge un nivel adecvat de vitamină D prin alimentaţie sau suplimente nutritive.

Â

Â

Bibliografie:

1) Am J Clin Nutr. 2007 Nov;86(5):1420-1425. Higher serum vitamin D concentrations are associated with longer leukocyte telomere length in women.

2) Arch Intern Med. 2007 Sep 10;167(16):1730-7. Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials.

3) Jurnalul de Sănătate ; Andrei Mihai Laslău ; 18 iunie 2007 Cancerul şi gălbenuşul de ou

4) Andrei Mihai Laslău 20 Septembrie 2007 Vitamina D reduce riscul de cancer

5) Andrei Mihai Laslău 12 iunie 2007 Vitamina D beneficii

×
Subiecte în articol: magazin vitamina boli