x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Viteziştii de la Urgenţă

Viteziştii de la Urgenţă

de Razvan Barbulescu    |    01 Noi 2007   •   00:00

La Urgenţa ieşeană, personalul medical aleargă ca scos din minţi 24 din 24 de ore. Viteza e cuvăntul de ordine. Au, n-au treabă, medicii şi asistentele trag de timpi ca intr-un fel de daciadă, faza pe spital.



La Urgenţa ieşeană, personalul medical aleargă ca scos din minţi 24 din 24 de ore. Viteza e cuvăntul de ordine. Au, n-au treabă, medicii şi asistentele trag de timpi ca intr-un fel de daciadă, faza pe spital.

Misterul e simplu: oamenii s-au pricopsit cu căte un podometru, aparat ce le măsoară viteza şi le numără paşii. Cei mai bine clasaţi, la sfărşitul anului se lipesc de prime. CeilalţI, nu. Supraponderalii par de două ori căştigaţi, aparatul le comunică şi numărul de calorii consumate. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate.

Traseele s-au optimizat, gesturile s-a simplificat şi, in consecinţă, actul medical a devenit din ce in ce mai performant. Cel puţin la alergări. Cum in alte spitale obsesia e să prinzi condica, la Spitalul de Urgenţe din Iaşi prima grijă e să-ţi pui podometrul. După aceea incepe nebunia. Pacienţii au fost şi ei cuceriţi de iniţiativă. Care se poate ţine pe picioare şI nu urlă de durere aleargă solidari cu asistentele. Cei de pe tărgi ii incurajează pe brancardieri.

Unde spaţiul permite, se inregistrează şi depăşiri. Cărucioarele sunt de departe cele mai rapide. Unse de curănd, bagă o gonetă de speriat, mai ales la curbe. Să depăşim insă anecdotica iniţiativei şi să trecem in revistă consecinţele fructuoase. Valorificată şi la spitalele obişnuite, la tot ce inseamnă unitate medicală in Romănia, se poate spune că schimbările din sistemul medical prind viteză.

Internările şi externările se vor inregistra, de asemenea, contracronometru. Numărul de minute dedicate bolnavilor va scădea invers proporţional cu calitatea intervenţiei, diagnosticele vor inregistra viteza glonţului. E uluitor cum se va schimbă viaţa pacienţilor. In iureşul dement, birocraţia se va sublima, iar plicurile vor zburda cosmic.

In sfărşit, visul de aur al ministrului Nicolăescu prinde aripi, reforma inălţăndu-se spre culmi ca zmeul. Podometrul miraculos va ţine loc de medicamente şi aparatură. De pildă, la doi paşi, la Spitalul judeţean Suceava, unde, menţionează o ştire recentă, nu mai sunt medicamente, porţiile sunt injumătăţite iar tavanul cade peste populaţie. Podometrul ar face minuni. Alergănd ca zănatecul, bolnavul va uita de foame, se va strecura mai abil printre bucăţile de tencuială, condiţii in care medicamentele ar deveni inutile.        Â

×
Subiecte în articol: magazin