x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vorba care vindecă

Vorba care vindecă

de Loreta Popa    |    09 Dec 2007   •   00:00
Vorba care vindecă

De multe ori medicina nu poate oferi soluţia perfectă pentru cel aflat in suferinţă, aşa că natura găseşte mijloace de intremare a fiinţei umane la care nimeni nu se aşteaptă.

Cu mască, fără mască - se mai intămplă asemenea minuni


De multe ori medicina nu poate oferi soluţia perfectă pentru cel aflat in suferinţă, aşa că natura găseşte mijloace de intremare a fiinţei umane la care nimeni nu se aşteaptă.

In ultima vreme circulă vorba că medicii vor fi obligaţi, din cauza unor noi reglementări, să le spună pacienţilor de ce boală suferă, chiar dacă există sau nu un tratament pentru acea suferinţă. Unii se intremează la auzul unei injurături, alţii nu suportă un vocabular abject. Pe unii, dacă eşti medic, ii faci bine dacă nu le spui de ce suferă, pe alţii dacă le arunci verde-n faţă diagnosticul.

Un spital oarecare... O atmosferă specifică practicării medicinei romăneşti. Forfotă la Urgenţe, asistente care se agită, doctori care urlă, ziduri cenuşii, scaune şi grupuri sanitare moştenite din vechiul regim. Un medic trecut prin toate incercările acestei meserii oropsite la noi in ţară, uns cu toate alifiile, are pe masa de operaţie o femeie trecută de 40 de ani, cu cancer avansat. Medicul constată cu regret că nu are ce soluţie să adopte pentru ca pacienta să revină la viaţa de dinainte de a se imbolnăvi, totul era putred in acel organism. Tulburat, o inchide şi iese din operaţie.

La căteva zile, aflat in vizitele lui obişnuite, este intrebat de femeia care nu bănuia ce lovitură ii pregătea viaţa ce are voie să mănănce după această operaţie. "Dacă te-am operat, draga mea, crede-mă că acum ai voie să mănănci tot ce vrei. Nu ai restricţii. Totul s-a rezolvat. Eşti bine", spuse, aproape fără voia lui, medicul. Vremea a trecut, medicul a operat sute de alţi pacienţi, unii au supravieţuit, alţii au trecut pragul lumii umbrelor. La şase luni de la acest eveniment, o femeie care nu-şi arăta vărsta, roşie in obraji (se vedea de la o poştă că e sănătoasă), trăgea o geantă plină de bunătăţi după ea şi bătea la uşa cabinetului doctorului. "Dom’ doctor, să vă dea Dumnezeu sănătate! Dacă nu eraţi dumneavoastră muream demult. Cum să vă mulţumesc!?" Siderat, medicul o priveşte pe femeia din pragul uşii fără să inţeleagă ceva. Cum era posibil?! "Ce ai făcut? Cum de arăţi aşa de bine?", reuşi pănă la urmă să şoptească. "Păi, nu mi-aţi spus dumneavoastră să mănănc de toate? Am băut palincă, am măncat tot ce am avut poftă şi nu am mai avut nici o durere..." Medicul, rămas interzis, işi spuse că fără doar şi poate natura are resursele ei, metodele ei de regenerare, secretele ei, pe care nimeni nu le poate pricepe şi se găndi că poate este mult mai bine aşa. La răndul lui suferea de ciroză uscată şi urma un tratament deloc uşor de suportat. Femeia aceea nu ştie nici in ziua de astăzi ce anume a avut, că doctorul nu a făcut nimic altceva decăt să o deschidă şi să o inchidă la loc. Nimeni nu poate şti ce s-a intămplat, dar poate că Dumnezeu, in mărinimia lui, a decis că e cazul să ne dea o lecţie din care să mai invăţăm ceva. Cine ştie?

loreta.popa@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: magazin