x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

de Mediafax    |    10 Apr 2012   •   13:44
Whisky scoţian, produs la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

O cantitate mica de whisky va fi produsa la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS), pe baza unor ingrediente provenind de la distileria Ardberg de pe insula scotiana Islay, in cadrul unui experiment stiintific care studiaza efectele avute de lipsa gravitatiei asupra procesului de maturare, informeaza MEDIAFAX.

Compusi extrasi din maltul nematurat si particule de lemn de stejar afumat au fost trimise pe ISS prin intermediul unui vehicul spatial de tip cargo, fara echipaj uman la bord, lansat in octombrie 2011, informeaza bbc.co.uk.

Oamenii de stiinta vor sa inteleaga felul in care acestea interactioneaza pe orbita terestra, unde forta de gravitatie este aproape nula.

Potrivit reprezentantilor firmei NanoRacks LLC, compania americana care sprijina acest proiect, intelegerea felului in care gravitatia influenteaza procesul de maturare va stimula multe industrii, inclusiv pe cea a producatorilor de whisky, incurajandu-le sa conceapa noi produse in viitor.

Experimentul din spatiu, prezentat la Edinbugh International Science Centre, va dura cel putin doi ani.

Moleculele trimise in spatiu provin de la doua tipuri de substante din clasa terpenelor - substante adeseori cu miros si gust aromat.

Aceasta este pentru prima oara cand oamenii studiaza interactiunea terpenelor cu alte molecule in conditii de imponderabilitate.

Oamenii de stiinta vor masura interactiunea dintre aceleasi tipuri de molecule si in conditii gravitationale obisnuite, pe Terra, pentru a compara apoi rezultatele.

×