x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zgomotele care ne trezesc

Zgomotele care ne trezesc

de Mihaela Matachita    |    01 Dec 2009   •   00:00
Zgomotele care ne trezesc
Sursa foto: /istock

Oricât ar părea de surprinzător, femeile şi bărbaţii se trezesc din somn la zgomote diferite, aceste deosebiri între sexe fiind demonstrate de teste privind activitatea subconştientă a creierului uman.

Sunt frecvente situaţiile când o mamă epuizată de nesomn crede că soţul se preface când acesta continuă să doarmă după ce bebeluşul lor a început să plângă în miez de noapte. Dar fericitul tată chiar doarme, susţin cercetătorii de la Mind Lab Institution, potrivit cotidianului britanic Daily Mail. Deşi plânsul unui bebeluş este "numărul unu" între zgomotele care pot trezi o femeie, el nici nu figurează printre primele zece sunete care îi trezesc pe bărbaţi. Somnul lor este tulburat de alarmele maşinilor, vuietul vântului sau bâzăitul unei muşte.

Cercetătorii britanici au descoperit că instinctul matern se trezeşte la plânsetele unui bebeluş, chiar dacă femeia respectivă nu este mamă. Iar odată trezite, femeile îşi regăsesc somnul mult mai greu decât bărbaţii.

CONSENS LA SFORĂIT
Testele realizate la MindLab Institution au făcut parte dintr-un studiu asupra importanţei unui bun somn de noapte. Cercetătorii au recreat un mediu propice somnului pentru fiecare voluntar participant la studiu. Apoi au lansat diverse sunete şi au determinat, cu ajutorul unui electroencefalograf, cum disturbă acestea activitatea cerebrală. "Nimic nu epuizează şi deprimă mai mult decât un somn tulburat, mai ales când acest lucru are loc mai multe nopţi la rând", a precizat dr David Lewis, psiholog.

Studiul a demonstrat că anumite sunete, ca tuşitul ori sforăitul, îi deranjează pe bărbaţi şi pe femei în mod egal: 33% din voluntari mutându-se în altă cameră ca să scape de sforăitul partenerului. Alte sunete însă au influenţă numai asupra unuia dintre sexe. Potrivit doctorului Lewis, femeile sunt mai sensibile la sunete asociate cu o posibilă ameninţare la adresa copiilor, iar bărbaţii sunt mai "racordaţi" la ameninţările potenţiale la adresa întregii familii. Mai pot strica somnul ambelor sexe un robinet care picură, zgomot de ţevi, sirena vehiculelor de urgenţă.

 

Prăpastia dintre sexe
Primele 10 sunete care pot strica somnul
În cazul bărbaţilor: 1. Alarmă auto; 2. Vuietul vântului; 3. Bâzâit de muscă; 4. Sforăit; 5. Zgomot de ţevi; 6. Cântec de greieri; 7. Sirene de urgenţă; 8. Tic-tacul ceasului; 9. Zgomot de forare; 10. Robinet care picură.
În cazul femeilor: 1. Bebeluş care plânge; 2. Robinet care picură; 3. Zarvă de afară; 4. Sforăit; 5. Bâzâit de muscă; 6. Zgomot de forare; 7. Sirene; 8. Alarmă auto; 9. Vuietul vântului; 10. Zgomot de conducte.

×
Subiecte în articol: magazin