x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zincul este benefic în cancer şi infecţii

Zincul este benefic în cancer şi infecţii

de Andrei Mihai Laslau    |    10 Ian 2008   •   00:00

Zincul îmbunătăţeşte supravieţuirea bolnavilor de cancer la cap şi gât. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Departamentul de Radioterapie din China şi publicat în ediţia din 5 noiembrie 2007 a Jurnalului de Fizică şi Biologie a Radioterapiei Oncologice. Cercetătorii au evaluat impactul suplimentării cu zinc asupra duratei de viaţă a pacienţilor ce au primit radioterapie pentru cancer la cap şi gât.

 

Studiul, de tip dublu-orb şi randomizat (standardul de aur în cercetarea ştiinţifică) a urmărit 100 de pacienţi împărţiţi aleator în două grupuri. Un grup a primit zinc (30 mg zilnic), iar celălalt placebo. Supravieţuirea la 3 ani, fără semne de boală şi fară metastaze a fost similară în cele două grupuri. Pacienţii care au primit zinc au avut un risc mai mic ca boala să recidiveze local. Cei care aveau boală încadrată în stadiile III-IV şi care au efectuat şi tratament citostatic au trăit mai mult şi tratamentul a avut efecte adverse mai mici. (1)

 

Zincul este un mineral esenţial, absolut necesar pentru susţinerea vieţii, al doilea ca abundenţă în organism după Fier. Zincul se găseşte în abundenţă în scoici, şi în cantitate semnificativ mai mică în carnea de porc, vacă, fasole, nuci, alune, cereale integrale, seminţe de dovleac şi seminţe de floarea soarelui. Doza zilnică recomandată de zinc (RDA) este de 15 mg. Zincul joacă rol de co-factor a 300 de enzime, şi aproximativ 3000 de proteine din corpul uman conţin grupări cu zinc. Deficitul de zinc poate scădea pofta de mâncare, ducând la anorexie, lucru ce accentuează într-un cerc vicios carenţa de zinc din organism. Zincul îmbunătăţeşte performanţele intelectuale ale copiilor, reduce riscul de infecţii la vârstnici, are potenţial semnificativ în a reduce riscul de boală cardiovasculară. (2). Zincul este un mineral promiţător în apărarea antiinfecţioasă, existând studii din 2007 ce atestă beneficiile zincului în reducerea riscului de pneumonie la vârstnici, cu rol semnificativ în scăderea mortalităţii. (3)

 

Totodată, copii din zonele defavorizate ale lumii pot beneficia semnificativ de pe urma zincului, prin reducerea riscului de diaree (de natură infecţioasă), dizenterie şi chiar malarie, boli cu potenţial letal major. În ediţia din Iunie 2007 a jurnalului Pediatria a fost publicat un studiu care a arătat că suplimentarea cu zinc reduce frecvenţa şi severitatea bolilor diareice şi respiratorii la copii, diminuând semnificativ mortalitatea. Astfel, comparativ cu placebo, la cei care au primit zinc s-a observat 14% mai puţine episoade diareice sau dizenterice, cu 8% mai puţine infecţii respiratorii şi cu 20% mai puţine infecţii respiratorii severe de tipul pneumoniei. (3). În ediţia din martie 2007 a prestigiosului Jurnal The Lancet a fost publicată o cercetare ce a arătat că suplimentarea cu zinc poate reduce mortalitatea copiilor defavorizaţi cu până la 19%( în medie 7%). Studiul randomizat (subiecţii au fost împărţiţi la întâmplare pe grupuri) şi controlat cu placebo a fost efectuat în Africa, în zone puternic afectate de malarie, precum insulele Pemba şi Zanhir de pe coasta de Est a Africii , incluzând un număr de 42546 copii, cu vârste între 1 şi 48 luni. Vreme de 485 zile, 21274 dintre copii au primit 10 mg de zinc zilnic (sau 5 mg pentru cei sub 12 luni), în vreme ce 21272 au primit placebo (pastilă inertă). (4)

Zincul îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului imun în cazul unor boli parazitare precum infecţiile cu Giardia lamblia(giardia – giardioză), Ascaris lumbricoides(limbricul- ascaridioză), şi Entamoeba histolytica(amiba - amoebioză). Administrarea de zinc si vitamină A a redus infecţiile cu aceşti paraziţi, după cum arată un studiu de tip dublu orb, randomizat, publicat în ediţia din Octombrie 2007 a Jurnalului Pediatrica. Cercetarea a fost efectuată în  Mexico City, pe 707 copii între 6 şi 15 luni . Aceştia au primit fie zinc (zilnic), fie vitamina A (o dată la două luni) , fie zinc cu vitamina A , fie placebo. Studiul s-a desfăşurat între ianuarie 2000 şi mai 2002. Combinaţia de vitamina A şi zinc a redus semnificativ infecţiile cu toţi cei 3 paraziţi si diareea din prin această infecţie. (5)

Şi în cazul tuberculozei apărută pe un teren de imunodepresie la pacienţi infectaţi cu virusul HIV este benefică administrarea de zinc şi multivitamine. Acestă combinaţie reduce mortalitatea cu 71%, conform unui studiu publicat în ediţia din aprilie 2006 a jurnalului Britanic de Nutriţie.

 

ÎN CONCLUZIE, zincul este un agent antiinfecţios eficient, ce, spre deosebire de antibioticele clasice, nu luptă împotriva microbilor sau paraziţilor, ci îmbunătăţeşte funcţia sistemului imun. Acest fapt poate explica implicarea lui în apărarea anticanceroasă, unde se ştie că funcţionarea sistemului imun joacă un rol deosebit.

Recomandarea este să consumaţi 15 mg de zinc zilnic (RDA) – ca supliment, sau să mâncaţi o porţie de scoici(o scoică medie are cam 13 mg de zinc). 85 de grame de carne de vită(cântărită gătită) are doar 6 mg de zinc, deci şi 200 de grame de carne de vită pot acoperi acest necesar. Veţi avea parte de un sistem imun puternic, lucru deosebit de util mai ales în perioada de iarnă, când ne luptăm adesea cu virusuri şi bacterii.

 

Bibliografie

 

1)International Journal of Radiation Oncology Biology and Physics

Effects of Zinc Supplementation on Clinical Outcomes in Patients Receiving Radiotherapy for Head and Neck Cancers: A Double-Blinded Randomized Study.

Authors:  L Lin, J Que, K Lin, H Leung, C Lu, C Chang.

2) Linus Pauling Intitute Micronutrient Information Centre : Zinc

3) Jurnalul Online; Andrei Mihai Laslău; 17 octombrie 2007; Zincul poate reduce mortalitatea

3)Pediatrics. 2007 Jun;119(6):1120-30.Role of zinc administration in prevention of childhood diarrhea and respiratory illnesses: a meta-analysis.

4) Lancet. 2007 Mar 17;369(9565):927-34. Effect of zinc supplementation on mortality in children aged 1-48 months: a community-based randomised placebo-controlled trial.

5) Pediatrics. 2007 Oct;120(4):e846-55.Effect of vitamin A and zinc supplementation on gastrointestinal parasitic infections among Mexican children.

6) Br J Nutr. 2006 Apr;95(4):762-70.The effect of multi-vitamin/mineral supplementation on mortality during treatment of pulmonary tuberculosis: a randomised two-by-two factorial trial in Mwanza, Tanzania.

×
Subiecte în articol: magazin primit zinc zincul