x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Home 45 de poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa pe durata Euro 2016 (Le Parisien)

45 de poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa pe durata Euro 2016 (Le Parisien)

30 Mar 2016   •   17:17
45 de poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa pe durata Euro 2016 (Le Parisien)

Un număr de 45 poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa pe durata campionatului european de fotbal din acest an, informează pe site-ul său Le Parisien, citând un ataşat pentru securitate de la ambasada României la Paris.

Opt ofiţeri români de legătură sunt detaşaţi la prefectura de poliţie din Paris şi sprijină Unitatea de coordonare împotriva imigraţiei clandestine (UCLIC) care luptă cu bandele din România, Georgia, fosta Iugoslavie sau Albania.

Potrivit sursei citate, 5.000 de persoane se află în dosarele comisarului Gilles Beretti, care conduce UCLIC. El estimează că există '300 până la 400 de români care operează în toată Franţa, din care majoritatea sunt romi şi minori". 'Sunt o minoritate în comunitatea lor, dar produc multe pagube', a precizat comisarul Beretti. În Franţa, populaţia romă este evaluată la 10.000 de persoane, dintre care 1.900 la Seine-Saint-Denis.

La câţiva metri de biroul comisarului Beretti, lucrează patru funcţionari români. Conform sursei citate, în 2015 eforturile lor nu au fost inutile, numărul infracţiunilor scăzând cu 38%. Echipa din România a montat pe perete un panou pe care se află 50 de fotografii de identitate, o schemă care descrie ramificaţiile unei reţele rome de hoţi de bancomate.

'Este o organizaţie de tipul unui clan familial. Se întinde pe trei generaţii. Anumite frăţii numără în jur de 40 de copii', susţine comisarul Beretti. În vârful piramidei, trei şefi domnesc asupra clanului. 'În jur de 20 de familii rome ţin aceste reţele. Ele diferă de organizaţiile mafiote din Balcani, care nu îşi înrolează propriii copii', a adăugat el.

Când au încercat să înţeleagă acest tip de infracţionalitate, anchetatorii francezi şi-au văzut limitele în faţa unui gen de delincvenţă tentaculară şi mobilă. 'Unii jonglează cu 40 de nume. Noi nu avem cultura delincvenţei itinerante', a recunoscut comisarul Beretti.

Poliţiştii francezi şi cei români au decis să-şi unească eforturile în 2008. 'Românii nu credeau că acest lucru a luat o asemenea amploare', a povestit el. Când au intrat în contact cu românii, francezii au descoperit că omologii lor români cunoşteau deja foarte bine această mică lume infracţională. 'Delincvenţii nu au făcut decât să schimbe terenul', a declarat Cătălin Ionescu, ataşat pentru securitate la ambasada României la Paris care-i coordonează pe ofiţerii de legătură.

Poliţiştii români care merg împreună cu cei francezi în taberele de romi 'ştiu să-i identifice pe indivizi sub adevărata lor identitate şi să indice clanul familial', a declarat Cătălin Ionescu.

În câteva luni, poliţiştii români vor avea de înfruntat o nouă provocare, notează Le Parisien. În iunie, ei vor veni în număr mare la Paris pentru Europeanul de fotbal şi fenomenul infracţional de toate genurile care îl va însoţi. Un număr de 45 de poliţişti români vor fi detaşaţi în Franţa în timpul meciurilor de la Euro 2016, precizează ziarul. 'România-Franţa va da lovitura de începere la Euro', a reamintit Cătălin Ionescu. AGERPRES

×