x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Home Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară

15 Aug 2022   •   09:35
Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române va fi sărbătorită în mai multe orașe din țară

Ziua Marinei este sărbătorită la Bucureşti, Constanţa, Tulcea, Mangalia, Brăila, Galaţi şi Bicaz, trnsmite Ministerul Apărării Naţionale.

Acțiunile de la Constanța încep cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi se vor desfăşura în portul militar şi în Portul Tomis. În portul militar, vor fi prezenţi președintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă,. Va fi vizitată nava-şcoală "Mircea".
Muzeul Naţional al Marinei Române va putea fi vizitat gratuit.

În Portul Tomis, festivitățile vor cuprinde expoziţii de tehnică militară, standuri cu ofertele educaţionale ale instituţiilor militare de învăţământ, ateliere interactive de noduri marinăreşti, face-painting şi foto-corner şi simulatoare de bătălii navale.
După defilarea aviaţiei, "Zeul Neptun" va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti.
Formaţia de nave militare, ancorate în faţa Comandamentului Flotei, va defila până la Midia şi retur. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcaţiunilor turistice.
Marinarii militari vor fi prezenţi în Portul Tomis până la ora 20,00, după care se va desfăura un mini-concert susţinut de formaţiile muzicale ale Forţelor Navale Române şi Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, pe faleza de la Cazino.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert susţinut de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi cu retragerea cu torţe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii.

În Tulcea, Ziua Marinei Române va fi sărbătorită într-un cadru restrâns, în portul militar, din cauza lucrărilor de reabilitare a falezei, care sunt în desfăşurare.

La Mangalia, programul va începe cu ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmat de scurte alocuţiuni ale oficialităţilor. "Zeul Neptun" va da startul manifestărilor, care vor cuprinde un exerciţiu demonstrativ naval, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă. Seara, marinarii militari se vor retrage cu torţe în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 2 Infanterie "Getica" din Buzău.

La Brăila, va fi organizată, într-un complex comercial, o expoziţie de navomodele şi lucrări de matelotaj. După ridicarea Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, urmată de o scurtă slujbă religioasă şi alocuţiunile persoanelor oficiale, va fi prezentat exerciţiul demonstrativ naval al "Forţelor Navale Române 22", iar "Zeul Neptun" va patrona jocurile şi concursurile marinăreşti. Evenimentul se va încheia cu defilarea navelor militare şi civile, iar seara, marinarii se vor retrage cu torţe.

La Galaţi, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, va fi depusă o ancoră de flori în apele Dunării, în memoria eroilor marinari. Navele militare ale Flotilei Fluviale "Mihail Kogălniceanu" vor prezenta un exerciţiu demonstrativ, iar activitatea se va încheia cu defilarea navelor militare şi parada navelor civile.

La Bucureşti, Forţele Navale Române sunt prezente la ARCUB Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
O ceremonie militară şi religioasă va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul "Regele Mihai I".

În Bicaz, singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie, marinarii militari vor organiza pentru standuri interactive şi expoziţii de tehnică şi echipamente. Scafandrii de luptă vor desfăşura, un exerciţiu demonstrativ. , pe Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac de acumulare din ţară.

×
Subiecte în articol: ziua marinei