Aflu că cu prilejul trecerii sale prin Bucureşti, ambasadorul japonez Oshima (de la Berlin) a informat confidenţial (!?) Guvernul nostru că Japonia va declara război Rusiei îndată ce va termina cu operaţiunile militare din sud, sau cel puţin cu partea esenţială a lor...
De ar termina mai iute! Confidenţa lui Oshima mi-a fost destăinuită de Ottulescu, om serios.
_____
În Franţa, agitaţia comunistă nu se lasă. În câteva zile, atentat împotriva unor ofiţeri nemţi, irupţie într-o prăvălie centrală, ucidere a doi agenţi de Poliţie — şi ieri asasinarea lui Albert Clément, directorul foii Cri du Peuple, organul Partidului Popular de sub şefia lui Doriot.
Clément a fost ucis ziua în amiaza mare, pe stradă, de către un biciclist care a dispărut după ce a comis fapta. A fost rănită şi d-na Clément. S-a putut însemna numărul bicicletei... Înfrânţi pe frontul rusesc, comuniştii devin tot mai îndrăzneţi în ţările de propagandă...
_____
Mareşalul Mannerheim împlineşte mâine 75 de ani. Cei mulţi înainte!
_____
Am ajuns şi noi în rândul oamenilor cu vază. Ziarul berlinez Der Angriff publică un articol plin de laude la adresa generalului Dragalina “care s-a distins în bătălia de la Harkov, în fruntea gloriosului său Corp”. Sunt chiar cuvintele ziarului german... La Roma, Regele-Împărat a vizitat expoziţia anuală a Şcolii Române, unde a fost primit de Lambrino, directorul, şi de Grigorcea, ministrul... Cât s-au schimbat lucrurile într-un veac — şi ne mai plângem!
_____
Germania a semnat o convenţie economică cu Turcia, şi totodată i-a acordat un credit de 101 milioane mărci pentru a comanda armament, imediat livrabil. Această sumă reprezintă 25% din disponibilităţile bugetului turcesc pentru investiţii militare... faptul că Germania dă armament Turciei pentru apărarea sa, e de importanţă politică covârşitoare şi dovedeşte cât a evoluat politica Guvernului de la Ankara. Negocierile lui Papen au durat un an de zile, dar le-a dus bine, şi a ajuns la un rezultat. Turcia a fost pierdută pentru Anglia în ziua în care Londra a dat mâna cu Moscova... Turcii au o convenţie cu englezii pe baza căreia sunt obligaţi să le dea cromul extras din minele Anatoliei. Această convenţie expiră în 1943; de la anul înainte turcii vor da nemţilor tot cromul lor... Şi mai semnificativ!
_____
Încă una de necrezut: Puiu Dumitrescu, faimosul Puiu Dumitrescu al Regelui Carol al II-lea, a fost numit ataşat de presă la Paris!!! Numit de Guvernul Antonescu! Poate fiindcă de doi ani Puiu Dumitrescu înjură cât poate pe fostul său stăpân şi-l ameninţă cu palme? Dar ce morală e asta? Ataşat de presă — iar Pamfil Şeicaru, i-a mai dat şi însărcinarea de corespondent al Curentului! În ţara lui Hübsch, toate sunt posibile!
_____
Se zice că în armata rusească tifosul face ravagii mari. O spune şi medicul Diviziei 337 sovietice, căzut prizonier la Harkov, în mâinile nemţilor. E foarte posibil, dată fiind hrana sau mai bine zis lipsa de hrană, în rândurile bolşevicilor! De i-ar putea curăţi Dumnezeu pe toţi!
_____
Joi 4 iunie.
Alaltăieri şi ieri a căzut grindină prin foarte multe locuri. La sud-vest de Bucureşti pe o linie ce merge de la Argeş spre Alexandria, a fost prăpăd. La Brânceni în Teleorman (linia Alexandria–Zimnicea), au căzut adevărate blocuri de gheaţă. Administratorul lui Vârvoreanu a cântărit unul de 300 grame... Noroc că n-a căzut pe holde, ci în mijlocul satului, pe şosea. Au fost totuşi câţiva răniţi...
_____
Radio Moscova difuzează că un tren militar român a fost lovit în Ucraina de bombele unui avion sovietic şi că ar fi fost 300 ofiţeri şi soldaţi ucişi. Dar cum i-au numărat din zbor? La noi nu se spune nimic — dar tăcerea autorităţilor noastre nu înseamnă că n-a fost nimic, dimpotrivă... În acelaşi ordin de ştiri tendenţioase, Radio Londra anunţă că bombardamentul de la Köln a pricinuit 20 000 morţi! Nemţii dau în schimb cifra de 200... Probabil că ambele cifre sunt inexacte.
Pe frontul rusesc, toate prevestec iminenta incepere a ofensivei germane. Pentru moment, pe sectoarele frontului de la nord de Harkov, operaţiuni locale. Iniţiativa şi succesul, pretutindeni de partea nemţilor.
Pe întreg frontul, ruşii au pierdut de la 21 mai la 1 iunie — 610 avioane faţă de 53 avioane germane căzute.
În Africa, luptele continuă, tot nelămurite. Pare că germano-italienii au iniţiativa, şi că britanicii sunt pe defensivă. Nemţii recunosc că luptele, duse aproape exclusiv de forţe blindate şi de avioane, sunt grele. De o parte şi de alta, materialul e din cel mai perfecţionat, şi adversarii îşi recunosc reciproc meritele tancurilor şi avioanelor lor. Peste câteva zile se va lămuri situaţia şi pe frontul din Libia; la Berlin sunt plini de nădejde.
Japonezii au ocupat toate insulele arhipelagului Solomon, şi mai la sud-est de ele insula Tulagi, o importantă bază navală nord-americană. Ocupaţia acestor insule dovedeşte şi ea, că după bătălia din Marea Coralilor, japonezii au rămas stăpâni pe situaţie. Acum forţele japoneze domină apele, toate, ce împresură Australia...
Citește pe Antena3.ro