Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic
|
|
Constantin Argetoianu
|
Aceste informatii se dau ca raspuns la stirile imprastiate de posturile de radio rusesti dupa care Germania ar fi ajutat Rusia impotriva Finlandei... Cine minte?
Svetcovici, primul-ministru iugoslav, si ministrul sau de Finante, Giutex, erau sa fie striviti intr-un accident de cale ferata pe cand se inapoiau de la Zagreb la Belgrad. Trenul lor s-a ciocnit cu un tren de marfa, in statia Ruma. Amandoi ministrii au scapat cu usoare contuzii.
Club politic la Athenee Palace
Vladimir Mavrocordat vine din Italia, unde a luat contact cu multa lume, in diferite orase. Impresiile lui: 1) Nimeni nu vrea razboi; 2) Daca totusi Italia ar trebui sa intre in lupta, nimeni nu vrea impotriva Frantei. Germania e urata pretutindeni, mai ales in armata. Volpi a marturisit lui Mavrocordat ca lumea afacerilor e incantata, fiindca Franta si Anglia au facut si fac multe comenzi in uzinele italiene, care pot astfel sa-si procure materii prime si sa castige mult. Tot Volpi a mai spus lui Mavrocordat sa n-avem nici o grija de unguri, caci nu-i lasa Ducele sa ne faca o boroboata. Toate fortele Italiei sunt indreptate impotriva comunismului, care din nenorocire - pretinde Volpi - face progrese in Iugoslavia, unde lucrurile de altminteri nu merg deloc. Mavrocordat a avut impresia ca, in cazul unei descompuneri a Iugoslaviei, Italia s-ar impaca destul de bine cu Dalmatia...
Citește pe Antena3.ro
Dupa ce Sir Reginald Hoare a depus protestul sau la Afacerile Straine, l-a chemat Urdareanu la telefon "sa-i explice". Se vede ca Urdareanu nu cunoaste parerea oamenilor cinstiti asupra "celor care explica" si pe care Nicu Filipescu socotea nimerit sa-i trimita in p.m. Dar abia incepuse Urdareanu sa explice si Hoare l-a intrerupt cu cuvintele: "Eu sunt ministrul Angliei, eu am cerut explicatii Guvernului responsabil al Romaniei, al carui raspuns il astept, si n-am nevoie de explicatii suplimentare din partea unui Domn..." si i-a inchis telefonul.
Lumea nu stie ce sa mai nascoceasca, si cel mai neverosimil zvon se raspandeste cu iuteala fulgerului. Astfel, nu e om care sa nu intrebe: e adevarat ca se mai face o noua expropriere? E adevarat ca se stampileaza biletele de banca pentru a li se reduce valoarea? Bineinteles ca nimeni nu se gandeste nici la una, nici la alta. In fine, Guvernul s-a hotarat sa publice comunicate de categorica dezmintire.
"Anglia ar declara imediat razboi Rusiei"
Ministrul plenipotential al Romaniei in SUA, Citta Davila, incadrat de "Miss Romania" (Aurelie Constantin) si de "Miss Bucovina"
(Mary Chelbea) - castigatoare ale concursului organizat de comunitatea romanilor din State
|
Si in Anglia se cere un minister al Coordonarii Economice...
Daladier a tinut ieri seara la radio o buna cuvantare. Are incontestabil darul claritatii in expunere si vorbeste cu mult bun-simt, fara sa cada niciodata in patos si in exagerari de ordin sentimental sau politic. La adresa neutrilor si a petrolului romanesc - nimic.
Procesul Auschnit la tribunal a fost sorocit pe ziua de 16 februarie.
Procesul intentat de Mihalache Senatului (chestiunea uniformei) a fost amanat. La sfarsitul lui februarie se judeca la Casatie recursul lui Maniu, care nu vrea sa poarte nici el uniforma, dar nici sa depuna juramantul cerut de lege.
Din informatii primite de la Londra rezulta ca Anglia ar declara imediat razboi Rusiei, daca Suedia l-ar declara in prealabil. Daca rusii ne-ar ataca pe noi, atitudinea Americii ar depinde de atitudinea Turciei.
Desi ungurii cheltuiesc nebuneste pentru propaganda lor, pare ca simpatiile englezilor pentru dansii au scazut mult. Corespondentul meu recunoaste ca Tilea se agita mult si ca ar fi reusit sa creeze o atmosfera buna pentru Romania in lumea parlamentara...
31 IANUARIE. Cu prilejul aniversarii preluarii puterii de catre Partidul National-Socialist, Hitler a urlat aseara aproape doua ceasuri la "Sport Palast" in Berlin. Tot alea si tot alea, dar spuse cu multa verva si cu o incontestabila putere de sugestie. A facut istoricul infaptuirilor naziste, apoi, trecand la razboi, a declarat cum cauza izbucnirii lui e faptul ca Anglia si Franta, cu o populatie ceva mai mare de 40 de milioane fiecare, posedau, cea dintai 40 milioane kilometri patrati, cea de a doua, 9 milioane - pe cand Germania, cu 80 milioane de locuitori, poseda numai 600.000.
A recunoscut, prin urmare, implicit ca Germania a dezlantuit razboiul... Hitler a mai declarat, referindu-se la inactivitatea de pe frontul de Vest, ca Comandamentul german stie cat s-a inmultit si cat s-a perfectionat inarmarea franco-engleza in aceste 5 luni initiale de liniste ale razboiului, dar ca francezii si englezii nu stiu cu cat s-a marit in acelasi timp potentialul german... El, Hitler, poate afirma in fata poporului ca ce s-a facut in 7 ani nu e nimic pe langa ce s-a pus la punct si s-a desavarsit in aceste 5 luni (ovatii, delir etc.).
Discursul lui Hitler, necontinand nimic nou care sa poata influenta asupra mersului razboiului, n-a facut nici o impresie, nici la Paris, nici la Londra. Si, probabil, nici aiurea...
"Razboinicul Roosevelt"
Irimescu, sosit din America, vine sa ne vada. A facut calatoria cu pachebotul italian "Rex", New York - Neapole (8 zile). La Gibraltar au fost opriti de englezi si invitati sa intre in port, unde "Rex" a fost retinut 8 ore. Toata lumea a fost perchezitionata si toata corespondenta ridicata spre a fi cenzurata si reexpediata mai departe pe cale de uscat - chiar corespondenta pentru Italia. Pentru ca italienii sa se supuna fara urlete si protestari la asemenea vexatiuni incompatibile cu legile internationale e ca sunt bine platiti sau rasplatiti de Anglia...Statele Unite, de pilda, nu primesc acest control si, dupa protestarea pe care au adresat-o Angliei, negocierile merg greu si nu se stie inca cum se vor sfarsi.
Irimescu povesteste totusi ca in Statele Unite unanimitatea opiniei publice este pentru anglo-francezi si pentru ajutorarea lor. Nimeni nu vrea insa ca Statele Unite sa fie atrase in razboi - nimeni afara de Roosevelt, care ar fi castigat pentru o interventie, dar, desi dupa Constitutie hotaraste el de pace si de razboi, nu poate sa faca nimic impotriva opiniei publice. Inainte de razboi, Bullit, ambasadorul american la Paris, tinand seama numai de ideile si de parerea lui Roosevelt, a mers cam departe si a impins cat a putut Franta si Anglia in conflict: "Acum trebuie o decantare". Ajutor cat de mult, dar numai atat si inca si asta "dat cu bani gheata".
Americanii erau pozitiv informati, spune ministrul nostru, ca rusii, daca ar fi terminat in cateva zile cu Finlanda, s-ar fi indreptat inspre noi, nu numai pentru Basarabia, dar ca sa treaca peste noi pana la Stramtori. Ca in acest scop s-ar fi inteles cu Germania sa ocupe tara romaneasca pana la Carpati... Rezistenta finlandeza ne-a scapat. Ne-a scapat si fiindca s-au rasturnat complet lucrurile. De unde pana acum o luna dictau rusii - acum dicteaza nemtii. Si e cu totul altceva...
Tratativele dintre Anglia si Japonia s-au incurcat iarasi. Japonezii cer ca cei 21 de germani ridicati de pe vasul "Asama Maru" sa fie predati autoritatilor nipone. Englezii pana acum refuza... Iar chestiunea de prestigiu, de o parte si de cealalta...
Cateva cifre pentru lamurirea potentialului Angliei si Frantei cu privire la cheltuielile de razboi:
La Banca Angliei si la a Frantei sunt 5 milioane de kilograme de aur, cu alte cuvinte, aur in valoare de 5 miliarde 600 de milioane dolari; totalul plasamentelor engleze in strainatate se urca la alte 3 miliarde dolari, in titluri care aduc un venit de circa 200 milioane livre (jumatate din aceste plasamente sunt in Statele Unite ale Americii) - adica circa 200 miliarde lei!
Dupa cum se vede, creditul Angliei in strainatate si mai ales in Statele Unite e inca solid!
Finlanda continua sa reziste eroic. Toate atacurile rusesti continua sa fie respinse. Dar cata vreme va mai putea rezista aceasta mana de oameni?
"Nu se poate, Sire, fiindca sunt democrat"
La receptia de la 24 Ianuarie, Regele a primit foarte bine pe Lupu. Apropiindu-se de el, i-a spus: "Ce mina buna ai, Doctore!". "Si raul foloseste la ceva" (Tot raul e spre bine), i-a raspuns Lupu. "De cand sunt somer am vreme sa ma odihnesc si-mi merge mai bine..." "Dar de ce esti somer?" "Pai ce sa fac, sa vin in Front?" "Desigur!" "Nu se poate, Sire, fiindca sunt democrat. Si apoi, asa ca democrat mai fac eu cat fac, dar in Front m-as demonetiza, ca Vaida, care nu mai are nici 100 de oameni cu el!" Regele a ras.Doctorul Lupu i-a spus mai departe ca-l iubeste. "Stiu...", a punctat Regele. Continuand, doctorul a complimentat pe Suveran pentru politica externa pe care o face si impotriva careia nu e nimic de zis. Dar aceasta politica nu s-ar potrivi cu cea interna, caci Anglia si Franta nu admit regimurile totalitare. "Dar n-avem regim totalitar in Romania", a intrerupt Regele. Lupu a pretins ca nu putea explica in doua minute punctul sau de vedere si a intrebat pe Rege daca i-ar acorda o audienta. "Cere-o!" - a raspuns Regele.
1 IANUARIE. Printul Stahremberg, fostul vicecancelar si agitator nationalist austriac si comandant al Heimwehrului, a fost primit in armata franceza cu gradul de locotenent.
Senatul din Washington studiaza propunerea Guvernului de a infiinta embargoul asupra marfurilor destinate Japoniei, ca raspuns la atitudinea neamicala a Comandamentelor militare japoneze fata de interesele americane in China si a insuficientei masurilor de indreptare din partea Guvernului de la Tokio. Comisia afacerilor straine mai studiaza, pe langa acest proiect, si concretizarea masurilor de ajutor pe care Guvernul Statelor Unite vrea sa le ia in favoarea Finlandei.
va urma