x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Cauza Finlandei eroice

Cauza Finlandei eroice

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    22 Oct 2005   •   00:00

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

"Armistitiul american"...

9 MARTIE A murit Numa Frumusanu, fratele lui Titu, de vesela memorie. Numa n-a avut duhul lui Titu, dar in schimb a avut mana mai lunga...

Frigul continua. Azi dimineata - 10°C. Pana sa se topeasca zapada, sa se mai zvante pamantul, vor mai trebui cateva saptamani. Semanaturile vor fi incepute cu o luna intarziere, si din nenorocire mai trebuiesc implinite si lipsurile de semanatura de asta-toamna... Ne ameninta si inundatiile daca zapezile se vor topi repede cum e foarte posibil, caci caldura se lasa la noi deodata.

Ieri, adunarea generala la Banca de Credit. Am prezidat-o eu, si la sfarsitul sedintei am adus laude lui Cancicov, care, intr-adevar a scapat Banca de la pieire. Daca mai sta un an Kaufmann, gata era...

10 MARTIE. In fine incepe sa se incalzeasca! De ieri pana azi 10 grade diferenta! Ieri la ora 5 dimineata termometrul marca -10, azi la aceeasi ora +2.

Un comunicat oficial finlandez aduce la cunostinta ca au inceput negocieri directe intre Finlanda si Rusia, deja de catva timp, in vederea incheierii pacii. Aceste negocieri, spune comunicatul, au putut fi incepute multumita mediatiei Suediei. O delegatie compusa din domniile lor domnii Risto Ryti, presedintele Consiliului finlandez, Paasikivi (ministru), generalul Rudolf Walden si deputatul Vaino Vaionmann a plecat miercuri seara, 6 martie, la Moscova. Finlanda, adauga comunicatul, e gata, acum ca si mai inainte, sa incheie o pace onorabila care sa nu atinga independenta ei.

Moscova e pana acum muta.

De la Londra vine stirea ca Rusia nu va acorda negocierilor decat un termen limitat, care va expira in cursul saptamanii acesteia.

Pana sa se faca pace, daca se va face, nemtii s-au si inteles cu rusii sa organizeze exploatarea minelor metalice din apropiere de Petramo, toata regiunea din jurul acestui oras fiind in mana moscovitilor. Inginerii germani ar fi si pornit la fata locului.

Reactia Suediei si Norvegiei, in stadiul actual al conflictului ruso-finlandez, nu e identica. Desi nici suedezii, nici norvegienii nu vor razboi, cei din urma se arata mai intransigenti fata de Soviete. Ca cei dintai, fiind mai la adapost de un atac bruscat rusesc. Astfel, primul-ministru norvegian a declarat, intr-o cuvantare publica, ca tara sa intelege sa pastreze o neutralitate integrala si cu orice pret - pe cand Mostenitorul Tronului suedez a pronuntat cuvinte mai in doi peri la inmormantarea colonelului Dayssen, cazut ca voluntar pe front multumindu-se sa spuna frumos: "Cauza Finlandei este cauza noastra!"

Senatorul Pittman, presedintele Comisiei Afacerilor Straine a Senatului Statelor Unite, a tinut o cuvantare la radio in care a declarat ca dupa inapoierea lui Sumner Welles, Statele Unite vor propune un armistitiu de 30 de zile pentru a permite neutrilor sa gaseasca o formula de impaciuire intre beligeranti. Neutrii ar fi stanjeniti in propunerile lor daca acest armistitiu ar fi respins.

Despre vizita lui Ribbentrop la Roma, Guvernul italian a dat un comunicat in care se spune numai ca ministrul german a avut o convorbire cu Ciano, alta cu Ducele - si ca conversatiile vor incepe din nou azi.

La Londra se crede ca Hitler se asteapta, in urma vizitei lui Ribbentrop la Roma, ca Italia - ramanand mai departe nebeligeranta - sa declare ca sustine politica germana actuala.

Se mai afirma ca Ducele ar fi primit din partea Führerului garantia scrisa ca Rusia nu are intentii agresive nici in Nord, nici in Sud-Estul Europei. Hitler l-ar fi asigurat in acelasi timp ca nu a incheiat alianta militara cu Rusia.

Papi, mitropoliti si episcopi


Odata inlaturata primejdia extinderii razboiului in Finlanda - spun englezii - Hitler crede ca va putea convinge lumea, si indeosebi pe dl Sumner Welles, ca numai o pace de compromis ar putea scoate Europa din impasul actual.

Ziarele engleze afirma ca scopul calatoriei d-lui Ribbentrop la Roma ar fi sa ceara Italiei sa ia parte la o actiune germano-rusa impotriva Marii Britanii. Intre Berlin si Roma ar fi existat divergente cu privire la razboiul din Finlanda. Acum Führerul ar fi convins ca tensiunea a slabit si ca Italia ar putea sa sustina sfortarile Germaniei fata de Rusia, pentru restabilirea pacii cu Finlanda.

Mitropolitul Blajului si episcopii uniti din Ardeal au fost primiti de Papa, "ad limina" ("la Roma"). Papa Piulica, care s-a pronuntat - ca sa faca placere lui Mussolini - pentru o revizuire a Tratatelor, a vorbit acum cu dragoste de Romania, de romani si de petrol. A luat-o de la Traian si a mers pana in zilele noastre, urandu-ne pace. Despre integritatea granitelor noastre insa, nici vorba.

Prelatii romani mi-au trimis o carte postala cu semnaturile lor, din catacombele San Callisto...

Generalul Negruzzi barbosul, a scris o scrisoare in calitatea sa de Comisar al guvernului la Resita, prin care afirma ca urmarirea lui Auschnit constituie o infamie. Pentru aceasta fapta ar fi primit un milion de lei, in mana. Scrisoarea a fost citita in instanta si a facut senzatie. A doua zi Negruzzi a fost inlocuit la Resita prin... Nicu Ottescu! Norocul lui Ottescu!

Lupta pentru scoaterea lui Visarion Puiu din Scaunul metropolitan al Bucovinei continua. Dupa ancheta facuta la Fondul bisericesc din Cernauti, administratorul inginer Constantinescu a fost arestat. Or mitropolitul "se tine" cu nevasta lui Constantinescu, si, furios, a inceput sa faca prostii. Urla si injura guvernul si deocamdata a refuzat sa constituie Fondul "parte civila" la procesul intentat lui Constantinescu...

Regele Carol al II-lea si fiul sau (Marele Voievod de Alba-Iulia) in uniforma de comandant de centurie a Strajii Tarii
12 MARTIE. Ne aflam la punct hotarator al razboiului. Pe de o parte negocierile de la Moscova vor da o intorsatura definitiva conflictului ruso-finlandez - pe de alta vizita lui Ribbentrop la Roma va fi probabil determinata in evolutia actiunii de pe frontul occidental.

Oficial, de la Moscova, nu se stie inca nimic precis. Ieri, atmosfera era foarte favorabila pentru incheierea pacifica a tratativelor. Faptul ca Moscova a intrat in negocieri cu guvernul finlandez dovedeste ca Rusia a renuntat la tactica de a nu recunoaste in Finlanda decat guvernul comunist Kussinen - ceea ce constituie, data fiind mentalitatea sovietica, un pas considerabil inapoi. Se pare ca celelalte pretentii ale Moscovei au fost mult reduse. Acum se afla ca in momentul in care s-a adresat Suediei pentru o mediatie, Rusia incercase deja sa puna in miscare o interventie engleza. Conditiile de pace propuse prin ambasadorul Maiski guvernului britanic au fost insa de asa natura incat acesta a refuzat sa le transmita guvernului finlandez.

Se pare ca in Anglia perspectiva unei paci ruso-finlandeze e privita cu oarecare nemultumire. Ieri a avut loc o dezbatere destul de vie in Camera Comunelor. Raspunzand la o intrebare a majorului Attlee Chamberlain a declarat ca Anglia si Franta sunt gata sa ajute mai departe Finlanda, si daca aceasta va cere, cu toate mijloacele ce stau acestor doua Puteri la dispozitie. Intrebat mai departe daca un asemenea ajutor ar constitui o declarare de razboi Rusiei, Chamberlain s-a aratat rezervat si a raspuns "ca inca nu".

Procesul Auschnit


Despre vizita lui Ribbentrop la Roma nu s-au publicat, de asemenea, pana acum, decat orariile vizitelor schimbate intre ministrul Reichului si oficialitatilor Quirinalului si Vaticanului. Este cert insa ca vizita lui Ribbentrop la Roma trebuie sa urmareasca teluri de cea mai mare importanta.

Din unele izvoare ar rezulta ca Italia pregateste un plan de pace pe care-l va remite d-lui Sumner Welles la trecerea sa prin Roma, in drum spre Napoli unde se va imbarca pentru America. La Paris si la Londra se crede ca Germania e in plina ofensiva de pace, socotind ca momentul sfarsitului ostilitatilor dintre Rusia si Finlanda ar fi favorabil unei asemenea incercari, cu atat mai mult cu cat prezenta lui Sumner Welles in Europa e si ea o incurajare. Cercurile politice franceze si engleze sunt insa foarte sceptice cu privire la aceasta incercare, care, socotesc ele, va da gres, Germania neintelegand sa se supuna cerintelor anglo-franceze, care sunt ireductibile...

Vizita lui Ribbentrop la Vatican ar fi avut de scop reglarea situatiei clerului catolic din Polonia...

Procesul Auschnit s-a sfarsit ieri. Sentinta va fi data poimaine, joi...

In legatura cu acest proces, circula tot felul de zvonuri in oras, zvonuri care trebuie primite cu toata rezerva, ca toate zvonurile.

Se spune astfel ca Regele a citit regulat notele stenografice ale dezbaterilor si ca ar fi fost inmarmurit de cate a aflat. Ar fi aflat astfel, intre altele, ca Malaxa si Urdareanu l-au indus in eroare si ca au abuzat de increderea lui (!!)... Rezultatul descoperirilor regale, ar fi fost noi instructiuni date acuzarii care a si pus multa apa in vin, in ultimele sedinte. Ba chiar, pretinde Blumenfeld, Aznavorian, avocatul partii civile, ar fi propus un armistitiu avocatilor lui Auschnit...

Dovezile aduse de acestia (din care cenzura n-a lasat sa rasufle nimic in presa) despre aprobarea tuturor operatiunilor efectuate de Auschnit, de catre Malaxa - aprobare consemnata in scris, ar fi impresionat adanc nu numai Tribunalul, dar chiar si pe Rege... As vrea sa fie asa, caci mi s-ar lua o piatra de pe piept daca as putea constata ca Regele n-a fost in toata aceasta afacere un complice, ci un indus in eroare...

Pe de alta parte se spune ca fata de schimbarea de Sus, Malaxa e desfiintat. Nici vorba de deplasare la Londra. E inchis in casa si nu vede pe nimeni, prabusit. A circulat zvonul ca s-a sinucis. Altii spun ca e intr-o stare de nervi care apropie nebunia, altii ca e in ultimul stadiu de uremie. Se poate sa fie zvonuri raspandite de amicii lui Auschnit, ca sa creeze atmosfera in preajma sentintei... Se poate sa fie si ceva adevarat... Vom vedea joi, dupa sentinta...

Un nou val de frig, cu viscol si zapada s-a abatut asupra Basarabiei, in regiunea Chisinaului si a intrerupt comunicatiile. In Bucuresti de alaltaieri soare si caldura, parca ar fi sosit primavara...

Asistat ieri seara la reprezentatia Teatrului National: se juca "Magda" lui Suderman, marele succes de acum 50 de ani, in care au stralucit pe rand Agata Barsescu, Sarah Bernard si Duse. Excelenta reprezentatie, cum nu se poate mai buna. Sotia lui Sadoveanu, remarcabila - ca si Storin si ceilalti. Ce deosebire cu ultima reprezentatie de acum trei luni, a unei piese a lui Shaw, care a fost o nenorocire...

"Magda" marcheaza toata evolutia morala a generatiilor noastre in ultimii 50 de ani. Azi, subiectul acestei piese nu mai poate fi inteles... Am facut drum mult de atunci...

13 MARTIE. Pacea s-a incheiat la Moscova intre Rusia si Finlanda! In momentul cand scriu aceste randuri mai lipseste inca ratificarea Dietei finlandeze, dar aceasta ratificare nu e indoielnica...

Din punct de vedere material, Finlanda iese mai prost din razboi decat cum ar fi fost fara razboi, caci pierde istmul Careliei, inclusiv Viborgul si inca cateva teritorii in marginea lacului Ladoga, conservand ce e drept Petsamo si accesul la Marea Arctica.

Din punct de vedere moral insa, situatia actuala nu se compara cu aceea pe care ar fi avut-o Finlanda fara razboi. Daca intr-adevar guvernul din Helsinki s-ar fi supus fara rezistenta ultimatumului Moscovit, soarta Finlandei ar fi fost identica cu a celorlalte tari baltice; incapabila sa opuna o rezistenta Sovietelor, Finlanda ar fi devenit o anexa a Rusiei, o tara sub protectorat trecuta pe lista clientelei comuniste.

Astazi, dupa epopeea pe care a scris-o in Istorie, Finlanda si-a asigurat independenta fie si cu pretul catorva sacrificii teritoriale.

va urma
×