x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - "Impulsivul Churchill"

Istorie politica - "Impulsivul Churchill"

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    21 Ian 2006   •   00:00
Istorie politica  -  "Impulsivul Churchill"

Constantin Argetoianu - Anul 1940 vazut de un mare om politic

Constantin Argetoianu

Mana comunistilor


6 APRILIE. Condamnarea celor 44 de fosti deputati comunisti a facut cea mai buna impresie in Franta. Cu toate masurile luate pana acum, comunistii n-au incetat propaganda lor defetista, si stand mereu in legatura cu agentii Internationalei a III-a moscovite, otravesc suflete. De acord cu opinia pu-blica, Guvernul a hotarat si decretat noi masuri: dreptul de perchezitie la orice ora din zi si noapte, mutarea concentratilor din lagarele din jurul Parisului, in Africa de Nord si pedeapsa cu moartea pentru cei internati in aceste lagare care s-ar dovedi vinovati de complicitate in distribuirea manifestelor si brosurilor comuniste…
Masurile contra comunistilor vin cam tarziu, dar bine ca au venit. S-a calculat ca Guvernul Blum, care a fost de fapt in mana comunistilor, a costat economia franceza frumusica suma de 218 miliarde franci…

Numirea lui Churchill in fruntea Comitetului Apararii Nationale continua sa fie viu comentata la Berlin. Presa germana crede ca in curand Churchill va inlocui pe Chamberlain ca prim-ministru. Nu e probabil, date fiind moravurile si traditiile britanice ca soarta Imperiului sa fie data pe mana unui impulsiv ca Churchill.

In cercurile autorizate franceze si engleze se vorbeste de o alianta permanenta intre Franta si Anglia. Unii vorbesc chiar de o fuziune, de o federatie cel putin, a ambelor state, cu un parlament comun. Pentru ca Germania sa inteleaga ca de aici inainte o putere mai mare ca a ei va sta in calea oricaror proiecte de expansiune si de cotropire a regimurilor totalitare.

In polemica privitoare la harta din cabinetul lui Paul Reynaud a intrat si Sumner Welles care a declarat oficial ca niciodata in conversatiile sale din Paris, ca si din Roma si Berlin de altminteri, n-a fost vorba de vreo harta si ca nici nu-si aduce aminte sa fi vazut una in cabinetele ministrului de Finante francez. Daca a fost una - dupa cum fotografia pare a o dovedi - atat de putina importanta i-a dat diplomatul american, incat nici n-a bagat de seama existenta ei.
Pe de alta parte, Paul Reynaud a convocat reprezentantii ziarelor straine la Ministerul de Finante, le-a aratat harta incriminata si i-a pus sa constate ca era o harta veche, dinainte de anexarea Austriei si ca liniile in culori trase cu mana pe dansa reprezentau hotarele Statelor astfel cum fusesera modificate de evenimente. In fotografia incriminata, fantezia fotografului care a facut retusarile a schimbat sau a ingrosat unele linii fara nici o intentie sau criteriu politic.

Inundatiile…


S-ar zice ca Alah vrea sa-i pedepseasca pe turci pentru alipirea lor de Aliati. Dupa ingrozitoarele cutremure care au ruinat tara, au inceput acum inundatiile in proportii catastrofale. Toate vaile Anatoliei sunt sub apa…

Sufla furtuna ca pe mare, fulguieste si termometrul abia s-a ridicat la +2 grade…

Anglia si Franta au trimis note identice Suediei si Norvegiei pentru clarificarea raporturilor acestor tari cu beligerantii, pe terenul neutralitatii. Continutul notelor e inca tinut secret, dar dupa declaratiile facute in ultima vreme atat de conducatorii guvernului britanic cat si de ai Frantei, se poate lesne pricepe ce poate insemna aceasta "clarificare". Franta si Anglia inteleg ca Germania sa nu mai beneficieze de apele teritoriale, ale Norvegiei mai ales. Monnet, ministrul blocusului, se afla la Londra pentru coordonarea masurilor ce se vor lua de Aliati.
La Berlin, demersul franco-englez era asteptat si n-a produs prea mare emotie. In cercurile oficiale se declara ca Germania nu se va pronunta decat dupa ce Suedia si Norvegia vor fi raspuns si vor fi luat pozitie, fata de presiunea exercitata asupra lor de catre Anglia si Franta. La Stockholm nu se da in vileag continutul notelor aliate, dar se afirma ca guvernul suedez va raspunde cat de repede, nu fara a se fi consultat insa in prealabil cu cel norvegian.
Dupa cate se pare, Aliatii inteleg intetirea razboiului mai ales prin masuri de presiune si de coercitie exercitate impotriva neutrilor. Probabil ca va veni repede si randul nostru: noua societate de Import-Export, creata la Londra n-are alt scop, desigur.

In provincia Amasia, din Anatolia, 30 de sate au fost inundate si 200.000 de oameni au ramas fara adapost…

Institutul German pentru Stiinta


Chinezii din Ciung-King anunta succese militare impotriva japonezilor pe care i-au silit sa se retraga spre Nanking.

Dejunat ieri la amabsadorul Greciei, Collas, cu Ciomacov, noul ministru al Bulgariei. Omul se prezinta bine si elegant, e insurat cu o englezoaica foarte nostima. Mancatorii de praz s-au civilizat - nu mai exista balcanici…

Au sosit in Bucuresti 9 ofiteri si 21 subofiteri din aviatia italiana ca sa incadreze scolile noastre de pilotaj si sa invete pe pilotii nostri sa manuiasca aparatele cumparate din Italia. Au fost primiti cu multa caldura, de toata lumea.

"Contele" Puricelli mi-a trimis o invitatie la Fiera di Milano (12-27 aprilie). As vrea sa ma duc, dar nu stiu daca voi putea…

S-a inaugurat ieri, in localul fostei Legatii Cehoslovace din Strada Vasile Lascar, "Institutul German pentru Stiinta". Scopul marturisit: contributie la intelegerea pasnica intre cele doua popoare. Scopul real: propaganda - sub toate formele. In fruntea institutului a fost pus profesorul Gamillscheg, cunoscutul specialist in limbi romanice, din Berlin. Dl Gamillscheg vorbeste perfect romaneste, a scris despre noi si ne iubeste. De nu ne-ar nabusi cu dragostea…

Ziarul moscovit Pravda publica un lung articol pentru a dovedi forta Imperiului Britanic care dispune de cea mai insemnata parte a materiilor prime din lume. Dupa injuraturile adresate pana acum Angliei, aceasta preamarire din partea Sovietelor merita sa fie subliniata…

7 APRILIE. Agentia "Reuter" comunica din Londra:
"Ofensiva diplomatica si economica a aliatilor, care este actualmente in desfasurare, se manifesta in 3 directii:
1) Notele adresate guvernelor suedez si norvegian cu privire la intentia aliatilor de a intensifica blocada.
2) Conversatiile dintre dumnealor domnii Monnet si Cross menite sa stranga blocada.
3) Inceperea, luni (azi) a conversatiilor dintre lord Halifax si ministrii Angliei in Balcani.
Este probabil ca Norvegia si Suedia vor raspunde la notele britanice.
Este sigur ca aceste note nu contin clauze de intimidare, notele avand caracterul unei declaratii a drepturilor britanice si de aparare a acestor drepturi in legatura cu incercarile Germaniei de a folosi apele scandinave drept drum pe care sa scape de blocada.
Dumnealor, Domnii Monnet si Cross au cazut de acord sa astupe unele din gaurile controlului contrabandei si sa coordoneze chiar mai strans ca pana acum mijloacele aliate pentru exercitarea controlului.
Cand ministrii britanici in tarile balcanice vor incepe luni conversatiile lor la Londra, ei vor putea - pe baza societatii ENCO, recent creata de guvern - sa discute cum poate fi indrumat comertul cu Balcanii pentru ca el sa foloseasca cat mai mult aliatilor si cum pot fi indreptate orice produse vitale din aceasta regiune catre pietele aliatilor, impiedicand astfel Germania sa prelungeasca razboiul.

Razboiul diplomatic


Conferinta va avea de examinat si proabilitatea reinsarcinarii dlui Schacht de catre Hitler de a stavili aceste eforturi aliate. Nu este probabil ca aceasta eventuala reinsarcinare sa-i nelinisteasca prea mult pe membrii Conferintei de la Londra. Intr-adevar, aliatii dispun de bani si de organizatie si sunt hotarati sa atraga o tot mai importanta parte a comertului tarilor balcanice. Nici un «vrajitor financiar», oricat de abil ar fi el, nu poate rezista unei presiuni serioase cu o moneda blocata si cu tocul drept singura arma.
Ministerul Aprovizionarii si ministrul razboiului economic sunt tot atat de mult interesati in conferinta diplomatilor britanici din Balcani cat este si Foreign Office. Ministrii britanici din Balcani vor coopera la o intreprindere care depaseste cu mult cadrele diplomatiei, asa cum era inteleasa inainte".
Pe de alta parte corespondentul ziarului olandez Telegraf, din Belin, scrie:
"In cercurile politice germane se declara ca orice concesiuni facute de neutrii blocadei constituie un ajutor dat aliatilor. Germania sta de veghe si asteapta sa vada care vor fi reactiile Suediei si Norvegiei la notele franceze si engleze.
Razboiul pare a continua sa se desfasoare pe plan diplomatic.
Situatia continua a se prezenta confuza. Ofensiva diplomatica inceputa de Germania acum trei saptamani nu a dat pana acum rezultate pozitive. Scopul principal al intrevederii de la Brenner, care a fost realizarea unei apropieri intre Moscova si Roma a fost mult stanjenit prin ultimul discurs al dlui Molotov".

Cataclismele


Dupa doua zile de crivat, ier-dimineata ne-am desteptat in plina iarna. Toata ziua a nins, ca in Ajun de Craciun. Desi in Bucuresti termometrul nu s-a coborat zub zero grade, zapada a cazut atat de abundent incat seara un strat de zapada de vreo 5-10 centimetri s-a intins pe tot orasul. La munte a fost mai rau: termometrul a cazut pana la - 8 grade, iar intre Sinaia-Predeal-Brasov zapada cazuta s-a ridicat pana aproape de un metru inaltime… Cum a fost si viscol, o suma de automobile au ramas inzapezite intre Sinaia si Timis. Trenurile n-au mai putut circula in acea regiune.
In schimb, Dunarea creste intr-una. La Severin a trecut peste cheiuri, a inecat podul caii ferate de peste Topolnita si a intrerupt linia intre Simian si Severin. De-a lungul fluviului, pana la cotul Galatilor, sute de hectare de semanaturi au fost distruse.
In Iugoslavia, peste 15.000 de oameni sunt fara adapost. Cataclismele nu s-au napustit numai asupra Europei: furtuni groaznice sunt semnalate si in America de Nord, in Statele Unite.
Vanturile continua si ele sa provoace pagube mari: la Falticeni au ars alte 30 de case de jidani (au mai ars tot atatea si mai mult, acum catva timp!), iar la Giurgiu internatul gimnaziului industrial.

Ca urmare, la demersurile Crucii Rosii s-a efectuat primul schimb de prizonieri civili si militari, intre Franta si Germania. Un prim transport de 120 de prizonieri germani au sosit la Geneva. In total vor fi schimbati mai multe mii.

Va urma
×
Subiecte în articol: germania istorie politica