x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Istorie politica Istorie politica - Joc de razboi sau exercitii higienice?

Istorie politica - Joc de razboi sau exercitii higienice?

de Prof. Dr. Stelian Neagoe    |    03 Iun 2006   •   00:00
Istorie politica - Joc de razboi sau exercitii higienice?

Constantin Argetoianu - Anul 1940, vazut de un mare om politic

29 mai

Minoritari, uniti, ortodocsi

Se pregateste reluarea relatiilor diplomatice intre Iugoslavia si Soviete. Misiunile circula deja intre ambele tari… Au ajuns muscalii la pret.

Numirea lui Nindi Romalo la Berlin si a lui Radu Crutzescu la Ankara au aparut in Monitor.

Dupa ce a fost numit Consiliul Regal, Ion Mihalache a trimis un copios memoriu Regelui, prin care lamurea ca nici ce a fost nu mai poate sa mai fie, dar ca nici ce e azi nu poate sa dureze. In acelasi timp, dom’ Mihalache cerea Suveranului o audienta… Suveranul n-a raspuns, Mihalache e furios si spune in gura mare ca, daca lucrurile nu se schimba pana intr-o luna, isi va da demisia din demnitatea de C.R. Cateva zile in urma lui Mihalache a trimis si dom’ Maniu un memoriu Regelui, dar fara sa ceara audienta. In memoriul sau, dom’ Maniu preciza ca Ardealul e expus sa fie smuls Romaniei si ca o intelegere cu Rusia (!) e singura noastra salvare… Fiindca vine vorba de Ardeal, mi se spune ca domnii de la Statul Major fac prostii pe acolo. Prostii nu numai fata de minoritari, dar si fata de romanii uniti. Ii baga pe toti intr-un sac si-i considera ca tradatori. Ce sa mai zicem de mitropolitul Sibiului, Balan, care a declarat intr-o cuvantare publica, ca cine nu e ortodox in Romania e impotriva Regelui!!! Svabii din Banat nu mai vor sa primeasca ofiteri in cvartir, fata de insultele ce comandanti locali le-au adresat…

S-au luat masuri de o severitate exceptionala pentru circulatia din zonele petrolifere. Nici un strain nu se va mai putea apropia de schele, de rafinarii, de depozite. Alarma a fost data de nemti care pretind ca englezii au trimis oamenii sa distruga toate exploatarile noastre. Sa ne fereasca Dumnezeu! Fara petrol am inceta sa devenim interesanti si ne-ar lasa nemtii prada rusilor…

30 mai

Aliatii au luat in fine Narvik-ul. Si doua orase din vecinatate. Succes tardiv care nu compenseaza dezastrele suferite in Belgia si in nordul Frantei. Succes inutil, caci pe campul de bataie din Flandra, nemtii pot aduna mai mult fier decat le-ar fi putut furniza minele din Scandinavia in zece ani. Succes relativ, caci o mana de nemti a rezistat efortului combinat franco-englez timp de doua luni…

Toate comunicatele, toate cuvantarile, toate declaratiile franceze si engleze se termina cu formula: "pana la victoria definitiva asupra inamicului". Stiu ca moralul poporului trebuie sustinut, dar sunt formule si formule… Cea adoptata de Aliati face efectul unei glume sinistre, in lumina evenimentelor de fiecare zi…

A murit Jean Callimachi

Printul Wilhelm, fiul mai mare al Kronprinzului, a fost ucis in Flandra si inmormantat in Potsdam cu mari onoruri militare… El, al doilea print al familiei imperiale, ucis in razboi: asta-toamna, in Polonia, a fost doborat printul Oskar…

In fine, s-au luat masuri de politie pentru urmarirea alarmistilor si raspanditorilor de tot feluri de zvonuri false. Numai de s-ar executa cum trebuie ordonanta data ieri. Masurile de paza, in regiunile petrolifere, au fost intetite. E teama mare de un act de sabotaj pus la cale de Aliati ca sa lipseasca pe nemti de petrolul romanesc…

Ploile care au cazut iarasi cu nemiluita marti si ieri au produs mari stricaciuni la caile ferate, in partile muntoase ale tarii. In Oltenia, dupa stiri, pare sa fi plouat mai putin. Ne-om aduce aminte, sub toate privintele, de anul 1940!

31 mai

Ieri la amiaza a murit brusc Jean Callimachi. Bolnav de cativa ani de angina de piept, nu se mai cauta deloc in ultima vreme si abuza de mese bune si fuma ca si cum nu l-ar fi pandit moartea. Am avut cateodata impresia ca-si cauta sfarsitul… Foarte mandru de numele si de casa lui, n-a putut suferi prabusirea din jurul sau. Fiul unic mort la Atena intr-un accident absurd l-a tras spre mormant, in care l-au impins de la spate nevasta-sa - prin viata ei destrabalata si fiica-sa devenita pur si simplu o curva. Cu moartea lui Callimachi s-a inchis ultima casa boiereasca primitoare din Bucuresti. Cele doua nebune, mama si fata, vor toca la repezeala si averea lor si cea ramasa de la Callimachi care le-a lasat-o…

Pentru mine, se duce un prieten. De dansul si de casa lui sunt legate nenumarate amintiri ale vietii mele, in ultimii 20 de ani… Am ajuns "persona grata" si la rusi! Nu numai nemtii, dar si muscalii ma vor in fruntea Guvernului. A spus-o Kukoliev lui Ralea si lui Blumenfeld, dupa cum la nemti au spus-o si Fabricius si Gerstenberg lui Cecropid. Ralea, comunicandu-mi cele spuse de muscal, a adaugat ca era si parerea lui. La cinematograful de la Legatia sovietica s-a asezat langa mine si mi-a facut declaratii de amor. Omul nu vrea sa fie surprins de evenimente… Din nenorocire isi pierd toti timpul: m-or vrea nemtii, m-or vrea rusii, m-o vrea Ralea - nu-i vreau eu pe ei, pe nici unul, fiindca, cu Regele Carol, nu e nimic de facut. Incearca omul o data, nu de doua ori…

In Guvern pare a fi mare enervare, mai ales in cercurile lui Tatarescu. Se vede ca simte omul ca trebuie sa faca acum loc unuia care sa aiba increderea Berlinului si va mai fi aflat si el ca ecoul Moscovei, Kukoliev, a spus deunazi: "Rusia vrea sa se inteleaga cu Romania, dar nu se va putea niciodata intelege cu Tatarescu. Cu Mihalache poate, cu Argetoianu desigur…".

Strigoi de-ai politicii vechi

Enervarea Guvernului mai poate sa fie datorata si dificultatilor interne. Intr-adevar, Miscarea Legionara e in plina recrudescenta si incercarile de sabotaj straine au devenit amenintatoare.

Un manifest anonim, cu portretul lui Zelea Codreanu si cu data de 16 mai, a fost raspandit in toata tara, manifest prin care se recomanda legionarilor sa stea linistiti, caci ziua izbandei finale se apropie. Mai toti gardistii "destinsi" au inceput sa se regrupeze convinsi ca nemtii vor impune Garda de Fier la Guvern!!! De confruntat cu convingerea ca teroristii veniti de peste granita si arestati au fost trimisi de nemti sa provoace tulburari la noi!!! Sperante absurde de pe urma izbanzilor germane hranesc si ratatii miscarilor nationaliste. Strigoi de-ai politicii vechi ca Nichifor Crainic, Manoilescu, Gheorghe Cuza, Tilica Ioanid si alte javre se intrunesc aproape zilnic, beau si pun tara la cale in vederea "proximei" lor guvernari! Oricat ar fi de putin serioase aceste manifestari, ele ingrijoreaza oameni ca Tatarescu si Ghelmegeanu care se tem pana si de umbra lor.

Poate si mai mult insa preocupa Guvernul incercarile de distrugere a instalatiilor noastre petrolifere ce par a fi urmarite de agenti straini, mai ales englezi. S-au gasit explozibile si unelte de distrugere la asemenea venetici arestati in jurul schelelor. La Braila si la Sulina au fost descoperite zilele trecute doua vapoare batand pavilionul statului Panama, in realitate vase engleze, incarcate si ele cu material de distrugere. Probabil ca aceste vase mai urmareau si blocarea Dunarii la Portile de Fier. Masuri de o severitate aproape exagerata au fost luate impotriva tuturor strainilor - dar primul-ministru si ministrul de Interne traiesc cu frica in san…

Legea armonizarii salariilor a trecut prin Consiliul de Ministri. Dupa cate-mi spune Cancicov, e complet ratata. Ea nu va multumi pe nimeni si ne va costa 4 miliarde de lei. In Consiliul de Ministri erau consternati, Mitita Constantinescu a mai slabit cu zece kilograme. Desi sunt la cutite, Cancicov si Mitita au fost de data asta de acord. Daca n-ar fi fagaduit-o Regele prin mesajul de deschidere al Parlamentului, legea ar fi cazut.

Aflu de la Statul Major ca nemtii ar fi concentrat 18 divizii in Moravia si Slovacia. Ca sa impiedice pe unguri (in cazul unei nazbatii italiene impotriva Iugoslaviei) sa se miste? Ca sa tina pe rusi in respect fata de noi? Chi lo sa… (Cine stie…)

Ca raspuns la aceasta concentrare de forte, rusii ar transporta trupele lor de la Odessa si de la Nistru, la Nord, spre granita ungaro-poloneza. Tot cam atatea divizii… Joc de razboi, sau exercitii higienice?

O pace economic planificata

Neubacher mi-a facut ieri o lunga vizita. N-am prea priceput de ce, caci n-a venit sa-mi ceara nimic, nici sa-mi spuna ceva special. "Plec poimaine la Berlin pentru cateva zile si am venit sa va vad inainte de plecare!" De luni de zile uitase de existenta mea; a mai fost de atatea ori la Berlin si n-a mai venit sa ma vada "inainte de a pleca". Sa fie aceasta vizita in legatura cu dorinta "lor" de a ma vedea iarasi in fruntea Guvernului? Tot ce se poate; ei nu pot sti ca "dorinta lor" e zadarnica…

Si dl Neubacher s-a deschis fata de mine - ceea ce nici unul din ei nu o face fata de Gafencu si de Tatarescu - si mi-a declarat ca Berlinul considera interesele Germaniei comune cu ale Romaniei, si ca stie de la Ribbentrop ca nu trebuie sa avem nici o teama de rusi… Mi-a confirmat si concentrarea diviziilor nemtesti din Moravia…

Am vorbit de razboi. Din ce stie el de la Berlin, Hitler nu vrea sa se vrajmaseasca de moarte cu francezii, si nu va porni impotriva Parisului. O ocupare a Parisului ar fi o umilire a Frantei pe care francezii n-ar uita-o niciodata. Parisul si Franta nu sunt obiective urmarite de germani care nu vor reactiona spre Sud decat daca vor fi atacati. Tot efortul nemtilor se va concentra impotriva englezilor. Neubacher considera razboiul castigat. Trupele germane vor debarca in Anglia si o vor constrange la pace. Nu crede intr-o pace separata cu Franta, desi toata lumea in Germania ar dori-o, dar francezii sunt prea cavaleri ca sa lase Anglia "in Stich" (in situatie grea). Mi-a vorbit cu dispret de Italia si de lacomia italienilor. Hitler face tot ce poate ca sa nu-i atraga in razboi, dar lui Neubacher ii e frica ca vor da navala… Hitler se ocupa de acum cu organizarea unei paci economic planificata, care sa puna Europa in masura sa lupte cu concurenta celorlalte continente si sa o invinga…

Ne-am despartit prieteni, dar fara sa pricep pentru ce a venit…

Consiliul de Ministri belgian s-a intrunit sub presedintia lui Pierlot si a redactat urmatoarea hotarare: "In numele poporului belgian si avand in vedere art 32 din Constitutie, Consiliul de Ministri constata ca Regele fiind in puterea invadatorului se afla in imposibilitate de a domni («de r...gner»)".

Pana unde a cazut prestigiul Angliei: Agentia rusa TASS informeaza ca Guvernul sovietic declina sa primeasca misiunea lui Sir Stafford Cripps, hotarata la Londra. Daca Guvernul britanic are ceva de comunicat celui din Moscova, n-are decat sa o faca prin Sir William Seeds, ambasadorul sau. Sau daca Sir William nu mai are increderea Guvernului englez, acesta poate numi un alt ambasador si chiar pe Sir Stafford Cripps… Londra s-a supus si a cerut agrementul pentru Cripps, care plecase deja spre Moscova, ajunsese la Atena si va astepta acolo decizia lui Stalin… Cripps e un simpatizant al comunismului si al Sovietelor si englezii asteapta mult de la el…

Trei vedete americane…

Negocierile acordurilor comerciale dintre Iugoslavia si Soviete s-au terminat si acordurile vor fi semnate zilele acestea la Belgrad. Din telegrame nu rezulta insa ca raporturile diplomatice dintre cele doua tari vor fi reluate. Bizar…

Ducici a fost decorat de plecare cu Marele Cordon al Stelei Romaniei si ales membru de onoare al Academiei Romane… Ca sa ne reamintim de vremurile vechii prietenii cu bietii sarbi…

Rusii au trimis o nota cam aspra Lituaniei, din cauza "rapirii" (!) catorva ofiteri din garnizoanele sovietice. Lituania a numit o comisie de ancheta. Se spera ca conflictul va fi aplanat, dar Germania a declarat de pe acum, ca de s-ar agrava, ea nu se va amesteca in afacerile Rusiei…

Primenirea morala: Dl Teofil Sidorovici, cu degetul in gura pana la numirea d-sale in fruntea Strajei Tarii, a cumparat o casa frumoasa pentru uzul d-sale si un imobil de raport in centrul Bucurestilor… sa invete strajerii de la el…

A murit pe front si un print din familia Regala engleza: Frederick of Cambridge.

va urma
×
Subiecte în articol: istorie politica