Pamfil Seicaru provesteste una de necrezut (date fiind imprejurarile). Dupa proclamarea lui Killinger ca "cetatean de onoare" si inapoierea lui de la Berlin, i s-a dat o masa mare de catre zelatorii Guvernului — sarbatorirea rituala dupa un atat de mare eveniment. La aceasta masa, Killinger ar fi spus ca el e mai putin diplomat decat soldat, ca iubeste Romania ca o a doua patrie, si ca va fi fericit sa mearga ca simplu soldat alaturi de romani impotriva ungurilor ... Aceste cuvinte au fost repetate lui Seicaru de catre generalul Vasiliu, subsecretarul de la Interne, prezent la banchet. Repet, nu-mi vine sa cred... Sau Vasiliu nu pricepe nemteste, sau Killinger era beat... Caci oricare ar fi sentimentele, un soldat trebuie sa ramaie diplomat cat timp e inca diplomat!
Dar daca Killinger a vorbit asa, sa-l blamam ca diplomat — sa fim insa noi multumiti ca romani!
_____
A murit Gh. Cutana, un trepadus al presei, pe care l-am avut pe vremuri la cuvantul Olteniei. Destept, neserios, simpatic, o suma de amintiri ma leaga de dansul si-mi pare rau de el. O firimitura de trecut, din trecutul meu, se mai infunda in pamant...
_____
Miercuri 20 mai.
Vreme splendida. De zece zile nu ploua, si agricultorii se plang de seceta! Agricultorii se vaita totdeauna, si niciodata nu sunt multumiti! Si ce e mai ciudat, e ca au dreptate!
_____
De pe frontul rusesc. S-a terminat cu Kerci-ul. Intreaga peninsula a fost curatita de bolsevici. In total, s-au luat 149 256 prizonieri 1 153 de tunuri, 1 372 aruncatoare de granate, 259 care de asalt si 3 814 automobile de tot soiul... Sunt cifrele oficiale ale Comunicatului german, si par fantastice! Ce inepuizabil rezervor de oameni si de unelte de razboi mai e si Rusia Sovietica!
Stirile din Berlin dau ofensiva lui Timosenko, la est de Harkov, ca definitiv oprita, cu un mic castig de teren in favoarea rusilor. Dar lupta continua, si acum au luat nemtii ofensiva. De la 13 mai, rusii au pierdut pe acest camp de lupta 447 care de asalt de toate marimile — printre ele care uriase zise "Mamuth", care engleze si care americane — si sute de automobile. Comunicarile radiofonice moscovite si britanice au incetat sa mai trambiteze victoria, ceea ce dovedeste ca situatia s-a schimbat in favoarea germanilor. Germanii nu ne dau insa cifre privitoare la pierderile lor, asa incat, pentru un bilant definitiv trebuie sa mai asteptam pana la sfarsitul bataliei. Nu ma indoiesc ca va fi in favoarea nemtilor, dar interesant va fi sa constatam cat i-a costat victoria...
Japonezii bombardeaza si inainteaza incet, incet, pe toate fronturile lor. Churchill a luat comanda amiralului Cunningham, care comanda fortele navale britanice din Mediterana, si l-a trimis in Statele Unite, pe o linie moarta, intr-o misiune de coordonare. Cunningham n-a stiut sa dea Angliei un nou Trafalgar, si plateste cu capul lui. In locul sau a fost numit amiralul Harwood. Sa nu dea si el aceeasi deceptie ca predecesorul sau...
_____
De la Ankara vin vesti ca in Caucazia ar fi izbucnit revolte, si ca s- ar fi comis acte de sabotaj in santierele petrolifere de la Baku. Stirile cer confirmare.
_____
La Paris au avut loc noi atentate impotriva germanilor. Unul impotriva unui militar, altul — o bomba aruncata — impotriva unui depozit al armatei. Atentatorii au scapat cu fuga, dar nemtii au impuscat 5 ovrei galitieni, considerandu-i ca instigatori...
Laval circula intre Vichy si Paris, negociaza intr-una, dar pana acum n-a ajuns la nimic. E totusi in foarte buni termeni cu nemtii: la Paris a oferit un dejun cunoscutului sculptor german Arno Brecker, dejun la care a asistat si ambasadorul Führerului, Abetz.
_____
A murit cardinalul Baudrillart, in varsta de 83 de ani. Prelat de mare traditie franceza, era rectorul Universitatii Catolice din Paris si al Academiei Franceze. Om de inalta cultura — moartea lui va fi resimtita in criza prin care trece Franta.
_____
Busila a plecat ieri la Sofia, glorios. A fost insotit la gara de ministrul Bulgariei si de autoritatile noastre. Cu dansul a plecat si d-na Busila, si perechea sGeorge si Tou-tout Georgescu cu Filarmonica. Ministrul nostru va sosi la Sofia cu lautari!
_____
Toti cei care vin din Germania povestesc ca Göring a pierdut mult din influenta sa asupra lui Hitler, si ca pana la un oarecare se gaseste, politiceste, pe o linie moarta. Raporturile dintre dansul si Führer s-au racit fiindca a refuzat sa aprobe constituirea unui corp de aviatie S.S.
Se cunosc frecaturile intre armata si partid, in Germania. Un numar destul de insemnat de generali a fost scos la pensie fiindca nu erau destul de habotnici "nazi". In ultimul sau discurs in fata Reichstag-ului, Hitler a laudat in mod special purtarea si meritele trupelor S.S. pe front.
Constituirea unei aviatii S.S. ar fi fost un pas inainte pe calea infeudarii armatei partidului. Ca Göring e pe o linie moarta sau vie, n-are ma-re importanta. Importante sunt insa motivele pentru care a ajuns pe o linie moarta: pare ca Hitler, in neintelegerile dintre cadrele superioare ale armatei si partid, s-a pus de partea partidului — cel putin deocamdata...