x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Americanii stiu cum sa rapuna noile arme ale rusilor!

Americanii stiu cum sa rapuna noile arme ale rusilor!

02 Mar 2018   •   08:52
Americanii stiu cum sa rapuna noile arme ale rusilor!

Statele Unite trebuie sa dezvolte un sistem de radare cu stationare orbitala ca o contramasura la armele supersonice ale rusilor, a declarat genralul John Hyten, seful comandamentului strategic al armatei SUA, STRATCOM, citat de Defense One.

 

Potrivit spuselor sale, Pentagonul recunoaste ca sistemele terestre de identificare nu sunt suficiente, motiv pentru care SUA trebuie sa aloce "numai" cateva miliarde de dolari pentru realizarea unui radar spatial.

Un sistem care, a continuat generalul american, va avea capacitatea de a urmari evolutia rachetei pe segmentul mediu al traiectoriei de zbor, cand focosul se desprinde de purtator, in straturile superioare ale atmosferei. In plus, un astfel de radar orbital poate "surpride" din timp si alte amenintari care apar pe Terra, precum lansarea unor aparate supersonice.

Hyten a aratat ca SUA dispun deja de tehnologiile necesare ducerii la bun sfarsit a acestui proiect, dar ca Pentagonul toaca bani pe apararea impotriva rachetelor balistice, temandu-se sa finanteze programe de armament spatiale. "Nu reusim sa ne urnim din loc. Cheltuim multi bani, in timp ce inamicii nostri pun accent pe armamentul supersonic si pe aparate cu posibilitati multiple de manevrare", a concluzionat generalul.

Intre timp, comentand discursul din ajun al presedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a prezentant ultimele realizari ale tarii sale in materie de tehnologie militara, Departamentul de Stat a apreciat ca prin anunul sau, liderul de la Kremlin nu a facut decat sa confirme faptul ca Moscova "încalcă tratatele" privind controlul rachetelor.

"Dupa parerea noastra, nu este o atitudine demnă de un actor mondial major", a spus purtătoarea de cuvânt a diplomatiei americane, Heather Nauert. "Preşedintele Putin a confirmat ceea ce guvernul american ştia de mult timp ... De peste zece ani, Rusia a dezvoltat sisteme de arme destabilizatoare, încălcând obligaţiile care decurg din tratatele" pe care le-a semnat, a subliniat oficialul american.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a citat ca exemplu Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

×