x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Constănţenii, victime ale hackerilor: “Aşteaptă un miracol sau plăteşte acum“

Constănţenii, victime ale hackerilor: “Aşteaptă un miracol sau plăteşte acum“

12 Mai 2016   •   18:37
Constănţenii, victime ale hackerilor: “Aşteaptă un miracol sau plăteşte acum“
Sursa foto: cugetliber.ro

Infracţionalitatea în mediul online a atins cote incredibile. Zilnic, sunt utilizatori care devin victime ale hackerilor si nimeni nu poate face nimic, iar în ultimii ani fenomenul a luat o amploare la nivel internaţional. Şi în anul 2016, internetul este departe de a fi un mediu sigur.

Mai mulţi useri au trimis mesaje, pe adresa redacţiei cugetliber.ro, prin care arătau faptul că au fost victime ale hackerilor.

Ultimul caz s-a întâmplat în urmă cu două zile, când un constănţean a constatat cu stupoare că nu-şi mai poate accesa niciun fişier din laptop, iar în schimbul informaţiilor criptate i se cerea suma de 500 de dolari.

Acesta a primit instrucţiuni de virare a plăţii în Bitcoin, o monedă digital creată în anul 2009, dar totodată şi un sistem de plată electronică descentralizat.

 „Nu am mai păţit aşa ceva niciodată. Greşeala mea a fost că nu am instalat un antivirus, crezând că nu pot păţi tocmai eu aşa ceva. Se pare că am greşit şi acum suport consecinţele. Totul s-a întâmplat deodată. Mă uitam pe internet la un meci de fotbal şi laptop-ul s-a blocat. Când l-am restartat, mi-a apărut un mesaj pe desktop prin care eram anunţat că fişierele sunt criptate şi că trebuie să plătesc o anumită sumă de bani. Când am verificat dacă pot accesa poze, înregistrări şi lucrarea de licenţa pentru facultate, am descoperit că totul este într-adevăr criptat. Poliţia m-a îndemnat să depun plângere, dar mi-au spus că datele mele nu mai pot fi recuperate şi că ar trebui să plătesc, dacă vreau să mai beneficiez de informaţiile stocate”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, Dănuţ I.

„Aşteaptă un miracol sau plăteşte acum“. Acesta este mesajul prin care utilizatorii sunt avertizaţi că sunt victimele unui virus. Este vorba de un sistem infracţional foarte bine pus la punct de hackeri, care le explică internauţilor toţi paşii care trebuie făcuţi pentru a beneficia din nou de fişierele afectate.

„Toate fişierele dumneavoastră au fost criptate. Decriptarea acestora este posibilă doar printr-un program special şi o cheie pentru decriptare. Dacă ai informaţii importante stocate, ar fi bine să nu pierzi timpul, pentru că nu este nicio altă cale de a vă recupera fişierele în afară de a efectua plata”, se arată în mesajul virusului.

Citeşte aici articolul complet!

×
Subiecte în articol: hackeri cuget liber constanta