x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Prima operă de artă pictată de un robot umanoid scoasă la licitație, vândută cu 1 milion de dolari

Prima operă de artă pictată de un robot umanoid scoasă la licitație, vândută cu 1 milion de dolari

de Redacția Jurnalul    |    08 Noi 2024   •   11:15
Prima operă de artă pictată de un robot umanoid scoasă la licitație, vândută cu 1 milion de dolari
Sursa foto: Wikipedia

Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima operă de artă realizată de un robot umanoid vândută la licitație. Pictura a fost adjudecată joi la New York pentru suma de 1,08 milioane de dolari americani.

Portretul de 2,2 metri, intitulat A.I. God, a fost creat de Ai-Da, primul robot artist ultra-realist din lume. Acesta a depășit așteptările inițiale de vânzare, între 120.000 și 180.000 de dolari, atunci când a fost scos la licitație la Sotheby's, care a confirmat că au fost depuse 27 de oferte pentru lucrare.

„Prețul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă a unui artist robot umanoid scoasă la licitație marchează un moment din istoria artei moderne și contemporane și reflectă intersecția tot mai mare dintre tehnologia AI și piața globală de artă”, a declarat casa de licitații.

Ai-Da, care folosește inteligența artificială pentru a vorbi, a spus: „Valoarea cheie a muncii mele este capacitatea sa de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”.

Ai-Da a adăugat că „portretul pionierului Alan Turing invită telespectatorii să reflecte asupra naturii inteligenței artificiale și a computerului, asemănătoare cu a lui Dumnezeu, luând în considerare implicațiile etice și societale ale acestor progrese”.

Turing, un matematician și un informatician celebru, care a jucat un rol crucial în lupta împotriva Germaniei naziste, lucrând ca un spargător de coduri, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea AI în anii 1950.

Ai-Da a fost construit în 2019 de Aidan Meller în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford şi compania de robotică, Engineered Arts. Robotul foloseşte camere pentru a capta informaţii grafice pe care algoritmii le folosesc apoi pentru a realiza imagini. Apoi, desenele digitale sunt transpuse pe hârtie cu pensule de vopsea controlate de cele două braţe bionice ale robotului.

Din punct de vedere fizic, robotul a fost construit să semene cu o femeie albă, cu ochi căprui şi o tunsoare destul de scurtă. Numele său este destinat să o onoreze pe Ada Lovelace, o matematiciană engleză din secolul al XIX-lea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: opera arta robot umanoid pictura