Oamenii de ştiinţă spanioli au creat o bio-imprimantă 3D capabilă să producă piele umană funcţională, informează luni Xinhua. Invenţia, realizată după trei ani de cercetări, deschide o nouă cale către obţinerea de piele ce urmează a fi folosită atât în scopuri terapeutice cât şi industriale.
Juan Francisco del Canizo, directorul Secţiei de Chirurgie Experimentală din cadrul Spitalului Gregorio Maranon, a declarat pentru sursa citată că aceasta ''este prima metodă ce demonstrează că poate fi produsă piele funcţională cu ajutorul unei imprimante 3D''.
Metoda are avantajele sale, a mai spus acesta, deoarece ''scurtează procesul de obţinere a pielii şi îl face totodată mai accesibil ca preţ''.
Medicul a mai explicat că dispozitivul poate imprima atât piele alogenă cât şi autologă. ''Pielea autologă este realizată din celulele pacientului, în scop terapeutic, cum ar fi în tratamentul arsurilor severe, deşi este folosită şi pentru a vindeca ulcere'', a explicat del Canizo. ''Pielea alogenă este obţinută dintr-un stoc de celule, pentru procese industriale precum testarea unor cosmetice'', a completat el.
Proiectul s-a născut în urmă cu trei ani şi a fost dezvoltat de oameni de ştiinţă de la spitalul amintit, alături de cercetători de la Universitatea Carlos III din Madrid şi de la Centrul de Cercetare în domeniul Energiei, Mediului şi Tehnologiei (CIEMAT), în colaborare cu BioDan Group, companie specializată în bio-inginerie. AGERPRES