Cu toţii am învăţat la şcoală că mamiferele şi păsările au sânge cald, pe când reptilele, amfibineii şi peştii au sânge rece. Numai că noi cercetări au scos la iveală un fapt care a dat peste cap teoria iniţială. Oamenii de ştiinţă au descoperit că peşte prădător Opah are sânge cald.
Într-o lucrare publicată în Science de cercetătorii de la Adminstraţia Naţională a Oceanului şi Atmosferei (ANOA) din SUA descriu mecanismul care permite peştelui Opah să îşi menţină căldura corpului. Secretul stă în nişte vase de sânge speciale care se află în branhii.
Cei mai mulţi peşti care trăiesc la mari adâncimi, aşa cum o face şi Opah, se mişcă foarte încet, chiar şi prădătorii care preferă să aştepte răbdători prada. Însă Opah are multe asemănări cu peştii care se mişcă rapid, inimă mare, mulţi muşchi şi ochi mari, toate aceste însuşiri fiind o curiozitate pentru mediul în care trăieşte.
Toţi peştii au două feluri de vase de sânge în granhii, cele care aduc sângele din corp pentru a-l oxigena şi cele care-l duc gata oxigenat înapoi în corp. La peşte Opah sângele care ajunge în branhii este cald după ce a circulat prin corp. Acest lucru se datorează faptului că Opah înoată ajutându-se mai mult de aripioarele pectorale faţă de mişcările de ondulare cu care se deplasează majoritatea peştilor. Aşadar mişcările energice ale aripioarelor generează căldura din corpul peştelui. Însă, odată ajuns în branhii, sângele se mai răceşte.
Citește pe Antena3.ro