x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acropolis, muzeul din metrou

Acropolis, muzeul din metrou

de Tudor Cires    |    15 Noi 2008   •   00:00

Subsolurile Atenei încă rezervă surprize istoricilor. Orice săpătură pentru fundaţia unei case poate deveni începutul unui sit arheologic.



La începutul anilor ’90, construcţia staţiei de metrou "Acropolis" a necesitat urgent o excavaţie arheologică în partea de est a cartierului Makrygianni, între străzile Makrygianni şi Athanasiou Diakon. Şantierul arheologic şi-a desfăşurat aici activitatea între anii 1993-1996. Excavaţiile au scos la iveală o secţiune din partea sudică a Atenei antice şi medievale, aducând informaţii importante pentru cunoaşterea dezvoltării istorice a cetăţii. Acum, chiar în staţia de metrou, se află un inedit muzeu cu piese descoperite în timpul excavaţiilor, pe care îl poţi "vizita" înainte de a folosi cartela magnetică.

DESCOPERIRI ARHEOLOGICE. Prima prezenţă umană, în aria excavată, a fost stabilită către sfârşitul mileniului III î.Hr., continuând în perioada elenistică timpurie, când zona era folosită ocazional de locuitorii satelor din împrejurimi. După ridicarea Zidului lui Themistocle (479 î.Hr.), a fost inclusă între fortificaţiile cetăţii. Lucrările arheologice au scos la iveală drumuri, case, ateliere datând din perioadele arhaică şi clasică. Casele aveau o arhitectură simplă şi curţi interioare, unde se aflau cisterne pentru depozitarea apei de ploaie – pentru uz gospodăresc – sau puţuri pentru apă potabilă. Adesea, casele aveau mai multe cisterne, care comunicau între ele prin tuneluri tăiate în piatră. Vestigiile descoperite în diferite straturi ale sitului arheologic datează, de asemenea, din timpul Imperiului Roman, până în perioada creştinismului timpuriu, cel mai important fiind un ansamblu de locuinţe, cu camere spaţioase (pavate cu mozaicuri) şi băi romane. O parte dintre clădiri au fost identificate ca aparţinând unei şcoli de filosofie. Excavaţiile au scos, totodată, la iveală mărturii ale epocii bizantine, cea mai importantă descoperire fiind cea a unui mic cimitir creştin.


Sculpturi clasice
Excavaţiile efectuate de arheologi între anii 1993-1996, în situl de la estul cartierului Makrygianni, au scos la iveală o mulţime de obiecte gospodăreşti, bine conservate: vase, opaiţe, figurine de ceramică etc., datând din diferite perioade istorice, dar şi fragmente ale unor sculpturi de mari dimensiuni, din perioada elenistică clasică. În original sau în copie, o bună parte dintre aceste piese arheologice (şi de artă, totodată) pot fi admirate zilnic de zecile de mii de atenieni şi turişti care folosesc metroul din capitala Greciei, având ca punct de pornire sau de destinaţie staţia "Acropolis": o fascinantă şi neprevăzută "introducere" pentru ceea ce urmează să vezi urcând… pe Acropole.

O bună parte dintre activităţile zilnice ale atenienilor erau legate de hrană, de pregătirea, conservarea sau consumarea ei. Stau mărturie şi diferitele tipuri de vase descoperite în situl arheologic aflat chiar pe locul unde s-a construit staţia de metrou Acropolis

×
Subiecte în articol: special