x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Acum 7000 de ani eram negri cu ochi albaştri

Acum 7000 de ani eram negri cu ochi albaştri

27 Ian 2014   •   19:43
Acum 7000 de ani eram negri cu ochi albaştri

Cercetătorii scot la iveală noi date despre zestrea noastră genetică, ceea ce aruncă o nouă lumină, cu totul altfel decât o ştiam, cel puţin asupra aspectului nostru fizic.

Testele genetice recente au scos la iveală faptul că în urmă cu vreo şapte milenii, eropenii de astăzi  nu  aveau pielea albă, ci erau o combinaţie de oameni cu piele neagră şi ochii albaştri. Teoriile de până acum susţineau că rasa europeană era albă, cu părul deschis la culoare, blond.

Aceste noi descoperiri au rezultat în urma unui studiu spaniol, condus de Institutul de Biologie Evoluţionară din Barcelona, ce a fost publicat în revista Nature. Astfel, cercetătorii au analizat două schelete de vânători – culegători găsite, în 2006, într-o peşteră din munţii din N-V Spaniei, foarte bine conservate.

Specialiştii au numit cele ouă schelete La Brana 1 şi, respectiv, 2  şi au prelevat din acestea mostre de ADN din dinţi, pentru a fac analiza genomului. Au descoperit că modelul genetic este foarte asemănător cu cel al populaţiilor din Suedia şi Finlanda.  Dar, în timp ce ochii străbunilor noştri erau albaştri, genele descopeite arată că părul acestor oameni era negru sau brun şi că aveau pielea închisă la culoare.

Acesta a fost un rezultat surprinzător pentru specialişti. Cercetătorii credeau până acum că primii europeni “s-au albit” imediat după ce au părăsit Africa şi au venit pe continentul european, adică acum aproximativ 45.000 de ani.

De asemenea, cercetările genomului le-au dat specialiştilor o nouă viziune asupra modului cum au evoluat oamenii de la vânător-culegător, la cultivator.

Aceste cercetări au scos la iveală şi faptul că europenii timpurii subzistau printr-o dietă bazată pe proteine, iar DNA-ul prelevat din scheletele găsite arată că respectivul avea intoleranţă la lactoză, iar stomacul său nu putea să digere amidonul. Aceste trăsături ale regimului alimentar au apărut după ce oamenii au început să practice agricultura care le-a schimbat obiceiurile alimentare.

Dintre toate aceste descoperiri, cea mai interesantă este cea a culorii închise a pielii europenilor timpurii. Acest lucru demonstrează că pigmentul de culoare deschisă al pielii europenilor de astăzi a rzultat în urma unui proces de transformare de cel puţin 7000 de ani”.  O altă teorie ce a precedat-o, bazată tot pe studiul genomului uman al vânătorilor-culegătorilor sugerează că europenii din zilele noastre ar proveni din trei populaţii străvechi de locuitori ai acestui continent. (Sânziana Stancu)


×