Districtul Lemnos este alcătuit din două insule situate în nord-estul Mării Egee: Lemnos şi Agios Efstratios. Păşunile, culturile de cereale şi zonele stâncoase domină peisajul.
Districtul a fost desemnat de Guvernul elen drept zonă de importanţă peisagistică, o parte din ea fiind inclusă şi în reţeaua europeană Natura 2000. Economia ţinutului se bazează pe producţia de bază (cereale, viţă-de-vie, creşterea animalelor, pescuit) şi pe turism.
Cu toate acestea, insulele au o populaţie în proces de îmbătrânire, iar indicatorii demografici urmează, în general, o tendinţă descendentă. Din acest motiv s-a încercat relansarea economică a zonei prin punerea în valoare a celor mai importante caracteristici: mediul natural. Strategia s-a bazat pe eforturile de a activa resursele umane şi de a susţine iniţiative locale care sunt inovatoare, impresionante, viabile şi eficiente.
APELE TERMALE DE LA THERMES
O valenţă neexploatată a mediului natural al zonei a constit-o apele termale din Thermes, ce au permis dezvoltarea unei forme de turism alternativ. Apele termale sunt deţinute de autorităţile locale, care le dau în administrare unor persoane fizice sau jurice.
Promotorul proiectului a concesionat instalaţiile şi a venit cu ideea îmbunătăţirii şi modernizării echipamentelor. Lucrările de refacere şi modernizare a instalaţiilor existente au fost realizate de inginerii şi lucrătorii locali. Pentru a pune în valoare investiţia, promotorul a creat o reţea partenerială cu întreprinderi complementare: furnizori de servicii de cazare, restaurante, ferme, agenţii de turism, ateliere de suverinuri etc. Toţi partenerii colaborează pentru a atrage investiţii locale noi şi pentru a produce un plus de valoare regiunii. Astfel, un prim efect a fost extinderea perioadei turistice şi în afara perioadei de vară.
Constituirea de reţele şi cooperarea au fost importante, întrucât promotorul proiectului a acţionat în calitate de multiplicator al informaţiilor atât în comunitatea locală, cât şi în rândul vizitatorilor şi turiştilor. Constituirea de reţele în colaborare cu alte zone ale s-a realizat prin participarea la o reţea de cooperare interregională numită „acţiuni locale pentru insulele greceşti". Prin această reţea, o serie de acţiuni au fost definite pentru a promova caracteristicile comune ale insulelor, în special cele legate de agroturism şi de modernizare a produselor şi serviciilor locale, fără a afecta caracterul tradiţional al acestora.
ENERGII REGENERABILE
Avantajele oferite de exploatarea durabilă a resurselor a dus la creşterea conştientizării populaţiei locale cu privire la importanţa conservării patrimoniului natural şi la înţelegerea concretă a relaţiei divine dintre om şi natură. Astfel că Guvernul elen a decis ca Insula Agios Efstratios va deveni, până la sfârşitul acestui an, prima insulă grecească ale cărei nevoi energetice vor fi asigurate 100% din surse regenerabile („energie verde"). Aceste este un proiect pilot la nivel internaţional ce urmează să fie aplicat şi în alte insule.
DURATA PROIECTULUI: aprilie - sfârşitul lunii decembrie 2006
BUGET: bugetul total a fost de 151.020 de euro, dintre care 75.510 de euro asiguraţi de FEOGA, 15.102 de euro finanţarea publică naţională şi 60.408 de euro fonduri private.
Citește pe Antena3.ro