x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare

21 Feb 2008   •   00:00

Documentarul aduce în prim-plan viziunea eroică a unui singur om, născut în vremu­rile Greciei antice şi unul dintre cei mai cunoscuţi cuceritori – Alexandru cel Mare –, care, de la vârsta de 26 de ani, în doar 13 ani a reuşit să formeze şi să stăpâneas­că imperiul cel mai cunoscut în antichitate.

Documentarul aduce în prim-plan viziunea eroică a unui singur om, născut în vremu­rile Greciei antice şi unul dintre cei mai cunoscuţi cuceritori – Alexandru cel Mare –, care, de la vârsta de 26 de ani, în doar 13 ani a reuşit să formeze şi să stăpâneas­că imperiul cel mai cunoscut în antichitate. Cel care a fost numit împărat şi chiar considerat zeu a rămas în istorie, în primul rând, ca un geniu militar, marcând cu siguranţă timpurile în care a trăit şi generând nenumărate legende.

 

PUTEREA. Un om cu o edu­caţie atent supravegheată de ma­ma sa, Olimpia, şi fiu al unui împă­rat războinic, Filip al II-lea, Alexandru primeşte tronul după ce tatăl său este ucis. Domnia pentru Alexandru nu însemna numai pute­re peste numeroase teritorii, ci şi folosirea acestei puteri pentru a-şi demonstra originea contestată chiar de fratele tatălui său, din ca­uza mamei sale, care nu era năs­cută în Macedonia, ea fiind bacan­tă tebană. Totul a început în anul 338 Î.Hr., cu lupta care urma să se dea împotriva puternicei armate a perşilor, cărora le va lua de sub conducere Imperiul Persan, urmând ca până la sfârşitul vieţii să cuce­rească numeroase state precum Anatolia, Siria, Iudeea, Egipt şi Me­sopotamia, extinzând graniţele imperiului până în India. Alexandru cel Mare a murit după 13 ani de domnie şi campanii militare neîn­trerupte, istoria relatând că posibile cauze ar fi: malaria, otrăvirea sau faptul că devenise alcoolic.

×
Subiecte în articol: zoom plus