x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Amazonul, ameninţat

Amazonul, ameninţat

23 Aug 2008   •   00:00

Vestul pădurii amazo­niene, fabuloasă resur­să de biodiversitate şi una dintre ultimele formaţiuni forestiere intacte de pe Terra, ar putea fi foarte curînd afectată de exploatările petroliere ce se vor deschide în zonă.



Vestul pădurii amazo­niene, fabuloasă resur­să de biodiversitate şi una dintre ultimele formaţiuni forestiere intacte de pe Terra, ar putea fi foarte curînd afectată de exploatările petroliere ce se vor deschide în zonă.

Bătălia pentru reducerea preţului petrolului amenin­ţă pădurile virgine din America de Sud. Pentru că o parte din ţările OPEC au ajuns la concluzia că, pentru a reduce preţul barilului, în contextul crizei financiare din Occident, e nevoie de extinderea producţiei, multe dintre puţurile ţinute pînă acum ca "re­zerve" vor intra cît de curînd în exploatare. Din păcate, multe dintre ele ameninţă să distrugă zonele naturale în care se află. Astăzi vorbim despre cele din pădurile amazoniene.

Potrivit unui document dat pu­blicităţii săptămîna trecută, mai mult de 180 de puţuri de petrol şi gaz – zone destinate începerii producţiei în deceniile următoare – ar putea intra în scurt timp în exploatare. Puţurile se găzesc în partea de vest a pădurii amazoniene, în ţări precum Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru şi Brazi­lia (partea vestică a ţării). Suprafeţele se întind pe mai mult de 688.000 kilometri pătraţi, aproximativ dimensiunea statului american Texas, de două ori şi jumătate mai mare decît România. Asta nu ar face decît să afecteze şi mai mult această zonă unică a Planetei, şi aşa po­luată de pe urma exploatărilor în derulare.

Ecologiştii au protestat vehement la aflarea veştii, cerînd amînarea începerii producţiei şi măsuri rapide pentru refacerea suprafeţelor deja afectate din pădurea amazoniană. Ecologiştii au argumentat şi cu un studiu pe care l-au realizat în ultimii trei ani două organizaţii nonprofit din Statele Unite ("Salvaţi pădurile Americii" şi "Pămîntul înseamnă Viaţă") şi oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke. Studiul prezintă exploatările de hidrocarburi din zonă şi oferă o hartă completă a exploatărilor de petrol şi gaze existente şi a celor care urmează să intre în exploatare în vestul pădurii amazoniene. Rezultatul este o pledoarie pentru oprirea ameninţărilor la adresa biodiversităţilor şi a populaţiilor indigene din regiune.

 SUPRAFEŢE ÎNTINSE. "Am descoperit că exploatările de petrol şi gaze sînt foarte dăunătoare pentru cea mai mare parte din biodiversitatea din zonă, fie că e vorba de păsări, mami­fere sau amfibieni", a spus Clinton Jenkins de la Universitatea Duke, coautor al raportului. "Ameninţarea cea mai serioasă este, în opinia noastră, la adresa amfibienilor, pentru că ei reprezintă oricum cel mai afectat grup de vertebrate oriunde în lume", a mai afirmat savantul, citat de publicaţia britanică The Guardian. Studiul a mai identificat faptul că majoritatea "rezervoa­relor" de petrol şi gaze care ar urma să intre în exploatare se află în partea intactă a pădurii amazoniene. Nici măcar parcurile naţionale nu se află în siguranţă. Astfel, deşi pare greu de acceptat, s-ar putea începe extracţia în parcurile naţionale Yasuní din Ecuador şi Madidi din Bolivia. "Plină de acţiune se anunţă a fi şi zona peruviană a Amazonului", a avertizat autorul principal al stu­diului, dr Matt Finer, de la "Salvaţi pădurile Americii".

Studiul arată că cele 64 de noi puţuri de extracţie care s-ar putea deschide ar acoperi aproximativ 72% din bazinul peruvian al Amazonului (aproximativ 490.000 de kilometri pătraţi), o suprafaţă mai mare decît statul american California. Opt din aceste puţuri ar fi trebuit să fie des­chise în 2003, însă atunci guvernul de la Lima s-a opus, impunînd o "blocadă" a exploatărilor în ba­zinul amazonian. Extragerea hidrocarburilor este limitată în parcurile naţionale din Peru, dar exploatările de petrol şi gaze din alte regiuni ale ţării afectează şi zone strict protejate.   

IZOLAŢI. Majoritatea exploatărilor petroliere care se desfăşoară în bazinul amazonian s-au constituit pe pămînt preluat de la populaţia indigenă. Presa sud-americană din mai toate ţările a publicat numeroase materiale descriind felul în care indigenii au fost ameninţaţi, şantajaţi, forţaţi să se mute sau chiar ucişi pentru ca pămînturile lor să poată fi preluate şi transformate în exploa­tări. Cei care au opus rezistenţă şi au refuzat să vîndă trăiesc acum izolaţi, în condiţii greu de imaginat şi sînt în continuare supuşi unor presiuni imense. În afară de aceasta, noile exploatări vor aduce o serie interminabilă de probleme pentru pădurea amazoniană, se arată în studiu. Căile de acces, colonizările, tranzacţiile ilegale, chiar vînătoarea, toate ameninţă pădurea. Drumurile sînt văzute ca principala cauză aducătoare de probleme în zonă. "Eliminarea unor proiecte de infrastructură rutieră sau feroviară ar salva pădurea", a spus Finer, pre­zentînd una dintre cele mai importante concluzii ale raportului.


 Concluzii

Analiza mai trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte lipsa unei viziuni unitare pe termen lung. Autorii atrag atenţia că totul se fa­ce în pripă, ţinîndu-se cont doar de interesele economice de mo­ment, fără respect pentru natură, pentru resurse sau pentru viitor. Ecolo­giştii cer guvernelor din America de Sud să impună aceleaşi stardarde şi măsuri din Peru.

Pădurea virgină amazoniană este deja foarte afectată de exploatările petroliere din zonă. Deschidere altor 64 de puţuri în zonă ar putea crea pagube ireparabile ecosistemelor. Deocamdată, singurul care reacţionează bine împotriva distrugerii naturi este guvernul de la Lima.

×
Subiecte în articol: zonă eco