Cercetătorii americani au creat un soft care imită modul de a învăţa al creierului uman ceea ce reprezintă un progres în domeniul inteligenţei artificiale, informează agenţia France Presse.
Programele informatice actuale numite "reţele neuronale", inspirate de funcţionarea neuronilor biologici, pot recunoaşte vocea umană sau detecta obiecte, având la dispoziţie o vastă serie de exemple cu care face asociaţii.
Noua abordare, numită 'Bayesian Program Learning' (BPL), care a fost creată de cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi Universiăţile din New York şi Toronto, imită modul în care creierul uman înţelege şi dobândeşte noi concepte.
Acest program este capabil, asemănător oamenilor, să înveţe repede caractere în mai multe limbi şi să generalizeze ceea ce a învăţat. Noul software, descris în revista Science, poate învăţa să recunoască şi caractere scrise de mână.
"Pentru prima dată, noi credem că avem un sistem informatic capabil să înveţe un număr mare de concepte vizuale şi care se deosebeşte cu greu de modul de a învăţa al oamenilor", a explicat într-o teleconferinţă Joshua Tenenbaum, profesor la MIT, unul dintre principalii autori ai studiului.
"Chiar înainte de a merge la grădiniţă, copiii învaţă să recunoască noi concepte pornind de la un singur exemplu şi le pot imagina pe cele noi", a spus el.
"Suntem încă departe de a construi calculatoare inteligente precum un copil uman", a subliniat omul de ştiinţă, dar acest software este primul capabil să înveţe şi să folosească o gamă largă de concepte concrete, cum ar fi caracterele scrise de mână.
De asemenea, acest nou program "învăţă să înveţe" folosind concepte anterioare cunoscute pentru a accelera învăţarea de noi concepte, cum ar fi utilizarea alfabetului latin pentru a afla litere ale alfabetului grecesc.
Cercetătorii au aplicat modelul la peste 1600 tipuri de caractere scrise de mână în 50 de limbi, inclusiv în sanscrită, tibetană şi în alfabetul glagolitic (cel mai vechi alfabet cunoscut folosit pentru a reprezenta în scris limbi slave).
În plus faţă de testarea capacităţii, softul a recunoscut noi exemple ale unui concept, cercetătorii cerând unui grup de oameni precum şi computerului să reproducă o serie de caractere scrise de mână după ce au văzut un exemplu din fiecare dintre ele. De asemenea, subiecţii au fost invitaţi să creeze noi caractere în acelaşi stil cu cele care le-au fost arătate.
Mai puţin de 25% dintre membrii unui grup de examinatori ai rezultatelor au putea distinge între caracterele produse de oameni şi cele produse de computer, o indicaţie clară că în aceste cazuri modul de a 'raţiona' al softului este similar cu cel al oamenilor, notează AFP.
Sursa: AGERPRES