x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Animale mai evoluate decât oamenii. Unde trăiesc și care este explicația

Animale mai evoluate decât oamenii. Unde trăiesc și care este explicația

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   17:30
Animale mai evoluate decât oamenii. Unde trăiesc și care este explicația
Sursa foto: Hepta

Unele mamifere ar fi mai evoluate decât altele dar și decât oamenii. Acestea au o caracteristică aparte, potrivit unui nou studiu.

Se pare astfel că dezvoltarea marsupialelor s-a schimbat mai mult față de celelalte mamifere de-a lungul timpului, pornind de la ultimul strămoș comun. 

„Mult timp, oamenii au privit marsupialele drept „mamifere inferioare”. Ce reprezintă faza intermediară dintre mamiferele placentare (clasa Placentalia) și animalele care se reproduc prin ouă? Se pare că marsupialele sunt mult mai evoluate de la forma ancestrală”, susține Anjali Goswami, expert din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din Marea Britanie, potrivit Science Alert

Acestea dau naștere unor pui care se află în primele stadii de dezvoltare. Prin urmare, ei se dezvoltă în marsupiu, un pas care pare mai complicat decât varianta cu dezvoltarea în ou, dar mai puțin complicat decât dezvoltarea placentară a mamiferelor.

Din acest motiv, marsupialele ar fi animale „mult mai evoluate” decât celelalte mamifere, care nasc pui ce se află în stadii mai avansate de dezvoltare. 

„Drept membri al mamiferelor placentare, de multe ori avem această idee preconcepută că grupul nostru e cel mai evoluat. Dar evoluția nu funcționează așa,” explică Goswami. 

Cu ajutorul specimenelor a 22 de specii actuale, Heather White, biolog al muzeului, și colegii săi au creat un grafic al schimbărilor din diferite stadii de dezvoltare. 

Potrivit rezultatelor, au loc mult mai multe schimbări la nivelul dezvoltării craniului animalelor marsupiale. Această dezvoltare este mai lentă și se schimbă, în comparație cu mamiferele placentare și strămoșul comun dintre cele două grupuri, care a trăit în urmă cu 160 de milioane de ani. Marsupialele ar fi astfel animale „mult mai evoluate” decât alte mamifere. 

Rezultatele sugerează că vârsta puilor la naștere reprezintă un tip special de dezvoltare, necesar pentru schimbări mai mari la nivelul trăsăturilor, în comparație cu strămoșul comun, față de strategia celorlalte mamifere. 

Alte studii au indicat rezultate similare. Există și un grup diferit de mamifere, apărut înaintea celor placentare și marsupiale, ce se reproducea la fel ca oamenii. Acel grup a dispărut. 

„Ce am putut dovedi fără îndoială este că modul marsupial de dezvoltare e cel care s-a schimbat cel mai mult, de la strămoșii marsupialelor și placentarelor,” susține Goswami despre animalele care ar fi „mult mai evoluate” decât oamenii din acest punct de vedere. „Modul în care se reproduc marsupialele nu reprezintă un punct intermediar între ou și mamiferele placentare. E un mod complet diferit de dezvoltare.” 

Această strategie poate ajuta mai mult speciile în condiții extreme.

„Strategia marsupialelor este mai bună dacă trăiești cu un mediu instabil. Mamiferele placentare au o perioadă de gestație mai lungă. Dacă animalul trece printr-o perioadă în care nu se găsesc resurse, și mama și puiul probabil mor. Pentru că e totul intern. Cu un mamifer marsupial, strategia are un risc mai scăzut. Pentru că mama poate ușor să abandoneze puiul la un stadiu incipient de dezvoltare. Măcar mama să poată supraviețui și să încerce iar”, precizează Goswami. 

Aceasta este o posibilă explicație pentru cum marsupialele au reușit să ajungă în Australia, fiind originare din America de Nord. Vecinii lor placentari nu au reușit să facă acest drum, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: oameni animale mamifere evolutie