x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Apă din urină in cosmos!

Apă din urină in cosmos!

09 Noi 2007   •   00:00

Planurile Agenţiei de continuare şi extindere a explorării Sistemului Solar nu prevedeau şi metode pentru aducerea la bordul navelor a unei cantităţi suficiente de apă pentru astronauţii care vor participa la misiuni ce vor putea dura luni intregi.

Planurile Agenţiei de continuare şi extindere a explorării Sistemului Solar nu prevedeau şi metode pentru aducerea la bordul navelor a unei cantităţi suficiente de apă pentru astronauţii care vor participa la misiuni ce vor putea dura luni intregi. Un recent proiect al Agenţiei Spaţiale Americane prevede realizarea unui sistem de recuperare a apei care va recicla nu doar vaporii de apă condensaţi recuperaţi din respiraţia şi transpiraţia astronauţilor, ci şi urina lor.

Purificare. Tehnologia a fost studiată timp de decenii, dar Sistemul de Recuperare a Apei necesită imbunătăţiri dacă Agenţia intenţionează revenirea pe Lună şi explorarea planetei Marte. In prezent, cheltuielile pentru transportul apei la bordul unei nave spaţiale se ridică la 5.000 dolari/litru, acestea putănd creşte in cazul misiunilor prelungite. Ulterior, lichidul e "purificat", elementele chimice rămase după procesul de "curăţire" fiind eliminate şi adăugăndu-se iod pentru indepărtarea microbilor. In final, lichidul e trimis intr-un rezervor de stocare, ce poate fi utilizat ca sursă de apă potabilă. In prezent, Sistemul de Recuperare proiectat de NASA prevede transformarea a 85% din urină in apă. Folosind şi "resturile" rezultate din transpiraţie şi respiraţie, specialiştii speră să sporească randamentul de obţinere a apei din "amestecul de reziduuri" la 92% in cazul misiunilor spaţiale, valoare acceptabilă pentru voiajele scurte. Dar, cele 8 procente rămase pănă la 100% pot deveni critice in cazul misiunilor indelungate.

Dacă acum, procesarea urinei şi a condensului se desfăşoară separat, in viitor sistemul va colecta cele două componente impreună, la amestecul respectiv adăugăndu-se şi apa rezultată de la spălatul lenjeriei şi din… duşurile făcute de astronauţi. Schimbarea tipurilor de chimicale folosite de membrii echipajelor de la bordul navelor poate face recuperarea apei mai eficientă. Una dintre condiţii ar fi folosirea unui săpun cu un timp scurt de eliminare din apă.

IMPEDIMENTE. Principalele neajunsuri ale sistemului sunt numărul mare de componente şi faptul că multe dintre acestea vor fi inlocuite periodic. Pentru 100 kg de apă produsă de sistem, vor fi inlocuite 8 kg de echipament. Specialiştii cred că reducerea acestei cantităţi poate fi obţinută prin creşterea ratei de recuperare a apei.

×
Subiecte în articol: apă mistere ştiinţă