x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Arborele lui Iisus, păzit de americani

Arborele lui Iisus, păzit de americani

de Anca Aldea    |    17 Apr 2008   •   00:00

Desemnat Parc Naţional în 1994 şi Monument Naţional în 1936, Parcul Naţional “Arborele lui Iisus” din sud-estul Californiei are noi reguli de funcţionare.

Desemnat Parc Naţional în 1994 şi Monument Naţional în 1936, Parcul Naţional “Arborele lui Iisus” din sud-estul Californiei are noi reguli de funcţionare. Împătimiţii de căţărare pe munţi, fanii înotului în mijlocul naturii şi pasionaţii de plimbări pe cărări ascunse trebuie să respecte anumite norme prin care se asigură condiţiile necesare pentru menţinerea unui mediu înconjurător curat. Accesul în minele din parc a fost interzis. La fel şi scăldatul, dar şi desfăşurarea unor activităţi recreative pe drumurile principale ale parcului. Camparea nu a fost scoasă în afara legii, dar pentru instalarea unui cort într-unul dintre cele 500 de locuri special amenajate, turistul trebuie să plătească o taxă cuprinsă între 10 şi 15 dolari. Autorităţile parcului ştiu să-şi vîndă “marfa”, ştiu că mai sînt încă oameni interesaţi de natură, de varietatea speciilor de plante şi animale. Cei mai mulţi sînt însă atraşi aici de “Arborele lui Iisus” (denumit ştiinţific Yucca Brefivolia). Este o specie autohtonă (se găseşte numai în vestul Statelor Unite – în California, Arizona, Utah şi Nevada), ce poate trăi la altitudini care variază între 400 şi 1.800 de metri. Cei mai înalţi arbori ai lui Iisus (pînă la 13 metri) se pot găsi astăzi în două dintre Văile Parcului Naţional sus-citat – Queen Valley şi Lost Horse Valley. Copacul lui Iisus, denumit astfel de un grup de mormoni care a traversat, la mijlocul secolului al XIX-lea, micuţul deşert Mojave, are frunze verde-închis, ascuţite, de 15 pînă la 35 centimetri lungime; flori albe, adunate în “ciorchini”; fructe-capsulă, cu seminţe mari în coji subţiri.

 

Germania nu renunţă la negocieri

Ministrul german pentru Mediu, Sigmar Gabriel, a dezminţit, săptămîna trecută, că ar exista un eşec al negocierilor dintre Franţa şi Germania în ceea ce priveşte semnarea unui acord asupra reducerii emisiilor de CO2 în cazul automobilelor. El susţine că pînă la viitoarea reuniune UE la nivel înalt (care va avea loc în iunie), Parisul şi Berlinul au şanse să ajungă la o concluzie comună. Comisia Europeană intenţionează să-i oblige pe constructorii de automobile să reducă, pînă în 2012, volumul CO2 generat de maşini la o medie de 120 de grame/km.

 

Mai mulţi bani pentru cărbune

O iniţiativă lăudabilă a fost înaintată de europarlamentarul român Monica Iacob-Ridzi, care a cerut în plenul Legislativului European creşterea bugetului pentru cercetare în domeniul cărbunelui. “Comisia Europeană solicită tehnologii mai performante, care să nu afecteze mediul înconjurător, dar bugetul necesar nu este suplimentat”, susţine Iacob-Ridzi. Cărbunele este sursa principală pentru producerea energiei electrice în multe dintre ţările europene, printre care şi România.

 

Ploaie controlată în China

Armata chineză şi-a scos rachetele “de la naftalină” şi aşteaptă ploaia. Nu este o glumă şi nici un banc prost. Pentru că meteorologii au prevăzut pentru data de 8 august, ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, că există 47% şanse de precipitaţii, armata se pregăteşte intens pentru a contracara nedorita ploaie. Chinezii vor lansa rachete sau obuze cu iodură de argint, care, odată ajunsă la nori, îi “va provoca” să arunce ploaia mai departe de locul în care vor fi adunate toate oficialităţile care vor lua parte la deschiderea JO.

 

Uragane şi furtuni în SUA

Meteorologii americani avertizează: Statele Unite ar putea fi lovite anul acesta de 15 furtuni tropicale, dintre care cel puţin opt s-ar putea transforma în uragane. O echipă de cercetători de la Universitatea Colorado. Sezonul furtunilor începe, ca de fiecare dată, în jurul zilei de 1 iunie. Pînă acum în SUA au fost înregistrate, în medie, în fiecare an, zece furtuni tropicale şi şase uragane. Cercetătorii estimează însă că Oceanul Atlantic a intrat într-o perioadă intensă de furtuni.

 

Accidente de milioane de dolari

Deversarea de combustibil în strîmtoarea Kerci, în noiembrie 2007, a provocat pagube totale de 867 de milioane de dolari, a anunţat Agenţia de reglementare în domeniul mediului. Mii de tone de petrol au fost deversate după ce patru nave s-au scufundat în timpul unei furtuni în strîmtoarea care leagă Marea Neagră de Marea Azov. Alte şase nave au eşuat şi au avariat două petroliere la 11 noiembrie, provocînd deversarea a 2.000 de tone de petrol. Concentraţia petrochimică din Kerci fost de 50 de ori mai mare decît nivelul maxim admis.

×
Subiecte în articol: eco