Principiul calului troian se aplica, la scara industriala, in combaterea daunatorilor: milioane de animale sunt create in laborator pentru a-si distruge propriile specii.
Masculi sterili, masculi care produc progenitura ce moare inainte de atingerea varstei adulte, masculi ce produc doar puiet de sex masculin sunt crescuti in captivitate si eliberati in salbaticie ca adevarate arme de distrugere in masa. Arme biologice, ce inlocuiesc cu succes pesticidele in lupta cu speciile daunatoare, de la insecte la vertebrate, de la tantari, la banalul crap european, declarat pestele 'non grata' in Australia, informeaza Newscientist.com.
Tehnica sterilizarii masculilor prin iradiere este practicata de mai multa vreme, dar prezinta un inconvenient: este greu de aflat doza de radiatii optima, care sa nu distruga sau sa nu 'inmoaie' excesiv vietatile expuse, ci doar sa le afecteze capacitatea de reproducere. Prin aceasta metoda a fost eliminat, de pilda, viermele-surub (larva unei muste care face galerii in carnea animalelor si chiar a omului) din Statele Unite.
Oxitec, compania de biotehnologie care a creat primul organism modificat genetic (sterilizat), utilizat in combaterea propriei specii (viermele de bumbac), a creat si muste de fructe care transmit progeniturii gene ucigase. Acum Oxitec aplica tehnica respectiva in cazul speciei de tantar Aedes Aegypti, purtatorul virusului care provoaca febra oaselor rupte, care afecteaza 100 de milioane de oameni, anual. Nu exista tratament pentru aceasta boala si nici vaccin care previna contactarea ei. Dar genele ucigase, transmise de tantarii modificati genetic, actioneaza cand larvele produse de acestia ajung la stadiul de pupa. Metoda este cu atat mai eficace, cu cat larvele destinate biologic sa moara inainte de stadiul adult concureaza pentru hrana cu larvele normale.
O alta metoda de eradicare a tantarilor este inhibitia genei care controleaza capacitatea de zbor a femelelor. Femelele au aceasta gena, intrucat sunt cele care se hranesc cu sange si au nevoie de forta pentru a zbura dupa alimentare. Genele inactive se transmit pe linie paterna. Asa ca, pur si simplu, se livreaza intr-o arie cateva milioane de oua, tantarii masculi ce rezulta din acestea se imperecheaza si transmit gena mutanta, iar femelele ce o primesc mor de foame, neputand zbura.
Cercetatorii agentiei stiintifice din Australia (CSIRO) au reusit sa obtina un soi de crap modificat genetic, care produce doar puiet de sex masculin. Prin popularea apelor cu un numar suficient din acest soi, care se imperecheaza cu exemplarele din apele australiene, se va ajunge ca, pana in 2030, invazia de crapi sa fie stopata, intrucat cu totii vor ajunge, la un moment dat, burlaci.